De meldcode van een auto: dit moet je weten!

Iedere auto in Nederland dient minimaal WA verzekerd te worden. Om een auto te verzekeren dien je te beschikken over de meldcode. De meldcode bestaat uit vier cijfers  en is verplicht gesteld door verzekeraars om je aan te melden bij de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). Waar je de meldcode kunt vinden, waarom de meldcode nodig is en of je een autoverzekering kunt afsluiten zonder meldcode, kortom: alles wat je moet weten over de meldcode, wordt hieronder uiteengezet.

Nieuwe of tweedehandsauto gekocht?

Wanneer je een nieuwe of tweedehandsauto hebt aangeschaft dien je verschillende zaken te regelen. Zo dient het voertuig eerst op naam te worden gezet, wil er wettelijk gesproken kunnen worden van een nieuwe eigenaar. Voor een succesvolle afhandeling hiervan, dien je een aantal zaken mee te nemen naar een overschrijvingslocatie, zoals een postkantoor. Dit zijn een geldig legitimatiebewijs, het kentekenbewijs en het tenaamstellingsbewijs. Geen zin om weg te gaan? Dan is het ook mogelijk om online de overschrijving te regelen. Kijk daarvoor op de website van de RDW. Na afloop van de tenaamstelling doen zich nog een aantal andere verplichtingen voor. Zo moet de auto minimaal WA verzekerd worden. Hiervoor heb je een meldcode behorende bij het kenteken van de auto nodig en enkele persoonlijke gegevens.

Autogegevens en persoonlijke gegevens

Zoals gezegd dien je bij het afsluiten van een verzekering te beschikken over de meldcode en het (nieuwe) kenteken. De verzekeraar heeft deze gegevens namelijk nodig voor het aanmelden van de auto bij het RDW. Hierdoor weet de RDW of het voertuig over het juiste kenteken beschikt, dat er geen fraude mee is gepleegd en of de auto beschikt over de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA). Mocht hij niet aangemeld zijn bij de Rijksdienst van het wegverkeer, dan loop je het risico op een boete wegens het onverzekerd rijden. Daarnaast moet je bij de aanvraag van een verzekering een aantal persoonlijke gegevens invullen, zoals je adres, je leeftijd, het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt en het aantal schadevrije jaren. Op basis van deze gegevens wordt de hoogte van de premie bepaalt.

Waarom is een meldcode nodig?

De meldcode is nodig omdat de RDW controleert of auto’s in Nederland verzekerd zijn. Zij is namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid en administratieve zaken betreffende het Nederlandse verkeer. Wanneer je een nieuwe verzekering voor je auto hebt afgesloten, geeft de verzekeraar automatisch aan de RDW de meldcode door. Wel dien je bij het afsluiten van de verzekering zelf de meldcode door te geven aan de verzekeringsmaatschappij.

De meldcode en het chassisnummer: wat is het verschil?

De meldcode bestaat niet zomaar uit een aantal willekeurig gekozen cijfers. Het is een unieke code die behoord bij het kenteken van de auto. Tevens betreft het de laatste vier cijfers van het chassisnummer, ook wel het voertuigidentificatienummer (VIN) genoemd. Meestal staat dit uit 17 karakter bestaande nummer vermeld onder de voorruit, gegraveerd onder de motorkap en op de kentekenpapieren.

Waar vind je de meldcode auto?

Heb je een auto gekocht dan dien je deze te verzekeren. Wanneer je nog geen meldcode of chassisnummer hebt, dan is het toch mogelijk om een autoverzekering af te sluiten. Je kunt namelijk op verschillende plaatsen deze gegevens vinden. Naast de plek onder de voorruit, zijn de zijkant van het portier en onder de motorkap de meest voorkomende plaatsen. Heb je het chassisnummer gevonden, dan dien je de laatste vier cijfers ervan te noteren. Dit is namelijk de meldcode. Wanneer je nog niet de beschikking hebt over de auto kun je ook via de RDW de meldcode opvragen. Hiervoor dien je in te loggen met je DigiD-gegevens en de rest wijst zich vanzelf. Mocht het dan nog steeds niet gelukt zijn, dan kun je nog altijd contact opnemen met de oude eigenaar van het voertuig. Geen paniek dus als je de meldcode kwijt bent, want er zijn genoeg manieren om er toch over te beschikken.

Kun je zonder meldcode autoverzekeringen vergelijken?

Wanneer je nog niet beschikt over de meldcode, maar je wilt toch weten hoeveel maandelijkse premie je voor de autoverzekering moet betalen, dan is het toch mogelijk om autoverzekeringen te vergelijken. Je hebt namelijk geen meldcode nodig om te zien hoe hoog de premie zal uitvallen. Enkel wanneer je een autoverzekering wilt aanvragen dien je te beschikken over de meldcode. Bekijk tot slot welke autoverzekering je wilt afsluiten. Je kunt namelijk kiezen uit WA, WA+ en Allrisk. Overweeg goed welke van toepassing is op je huidige situatie. Is de dagwaarde van je auto namelijk niet zo hoog, dan zou enkel een WA-verzekering misschien wel de beste optie kunnen zijn.

Post Comment