De tenaamstellingscode: alles wat je moet weten

Wanneer je een nieuwe of tweedehandsauto hebt gekocht, dan dien je deze op naam te laten zetten. Het opnieuw op naam zetten van een voertuig wordt ook wel overschrijven genoemd en doe je bij een kentekenloket of andere overschrijvingslocatie, zoals een PostNL-punt. Na afloop ontvang je een zogenoemde tenaamstellingscode, maar wat houdt deze code in, waar kun je het vinden en wat als je de tenaamstellingscode kwijt bent? Het antwoord op deze vragen vind je hieronder.

Wat is de tenaamstellingscode?

Heb je een tweedehandsauto gekocht bij een particulier? Dan dien je deze samen met de verkoper op naam te zetten bij een daarvoor bestemde locatie. Er zijn verschillende locaties waarbij je voor de overschrijving terecht kunt, zoals postkantoren en kentekenloketten bij supermarkten en winkels. Voor de overschrijving moet je altijd de volgende documenten meenemen: een geldig legitimatiebewijs, de tenaamstellingscode en de kentekencard. Als de tenaamstelling is gelukt ontvang je een zogenoemde tenaamstellingscode. Deze ontvang je in twee delen en door ze samen te voegen ontstaat de 9-cijferige tenaamstellingscode. Bewaar de code goed, want deze heb je nodig wanneer je je voertuig wilt schorsen, verkopen, inruilen, slopen of uitvoeren. Wanneer je een auto rijdt die eigendom is van een lease –of financieringsmaatschappij ontvang je geen tenaamstellingscode. Deze wordt namelijk verstuurd naar de gene die het voertuig bezit; in dit geval dus de lease –of financieringsmaatschappij.

De tenaamstellingscode: waar vind ik die?

Na het overschrijven van een auto ontvang je een tenaamstellingscode. Deze ontvang je in twee delen. Het eerste deel (4 cijfers) ontvang je tijdens de overschrijving op een uitdraai waar enkele andere gegevens op staan vermeld, zoals de meldcode en het kenteken waar de overschrijving betrekking op heeft. Het tweede deel krijg je samen met de kentekencard per post opgestuurd. Bewaar deze code goed en altijd op een plek waar je het nog kunt terugvinden.

Wat als je de tenaamstellingscode kwijt bent?

Het kan voorkomen dat je de tenaamstellingscode kwijt bent. Dat kan erg vervelend zijn, bijvoorbeeld wanneer je een auto op naam wilt laten zetten. Gelukkig kun je bij de RDW online een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen. Hiervoor ga je naar de website van het RDW en kies je voor ‘vervangende tenaamstellingscode aanvragen’. Vervolgens maak je een keuze of je alleen een tenaamstellingscode wilt aanvragen of ook een nieuwe kentekencard. Tot slot dien je het chassisnummer in te vullen en het bedrag te voldoen. Na de betaling ontvang je nog een bevestigingsmail met daarin de aanvraaggegevens. Je kunt de documenten meestal binnen vier dagen in de brievenbus verwachten.

 

 

 

One thought on “De tenaamstellingscode: alles wat je moet weten

  1. Beste mensen, goedenmiddag,
    Ik ben de tenaamstelling code helaas kwijtgeraakt.
    Via deze weg wil ik graag een nieuwe aanvragen.

    Gegevens van mijn auto zijn:

    Merk: Opel Combo
    Kenteken:VJ-FF-59 t.n.v. A.E.C. Holle adres Bergerhei 51 5508VC Veldhoven
    Chassisnummer: WOL000071T3029767
    Duplicaatnummer 00
    Kentekenbewijs afgegeven 13 maart 1996

    Reply

Post Comment