Wanneer je een nieuwe of gebruikte auto hebt gekocht, dan dien je deze op je naam te zetten. Na de overschrijving ontvang je naast het kentekenbewijs en het overschrijvingsbewijs, een tenaamstellingscode. Deze code bestaat uit twee delen en is erg belangrijk. Maar wat houdt de tenaamstellingscode eigenlijk in? Waar dient het voor en wanneer heb je het nodig? Allemaal vragen die hieronder beantwoord worden.
Wat is een tenaamstellingscode?
Bij de overschrijving van een voertuig ontvang je een aantal documenten, zoals de kentekencard. Bij de kentekencard hoort een unieke code: de tenaamstellingscode. Deze bestaat uit 9 cijfers en is opgesplitst in twee delen. Als de overschrijving van een auto gelukt is, ontvang je direct een tenaamstellingsverslag. Op dit document staat het eerste deel van de tenaamstellingscode, bestaande uit vijf cijfers. Het tweede deel krijg je enkele werkdagen na de tenaamstelling samen met de kentekencard per post opgestuurd. Door het samenvoegen van deze twee delen ontstaat de complete tenaamstellingscode.
Waar dient de tenaamstellingscode voor en wanneer heb je het nodig?
De tenaamstellingscode is in het leven geroepen om te zorgen dat de kentekencard is gekoppeld aan deze code, waardoor fraudegevoeligheid tot een minimum wordt beperkt. Wanneer een auto voor het eerst wordt afgegeven, ontvangt de eigenaar een tenaamstellingscode. Stel dat hij of zij na acht jaar de auto besluit te verkopen op marktplaats, dan dien je daarvoor wel te beschikken over de overschrijvingscode. De nieuwe eigenaar heeft deze code namelijk nodig voor de overschrijving van het voertuig. Verder heb je het nodig voor het schorsen van een motorvoertuig. Als je bijvoorbeeld voor een langere tijd geen gebruik meer gaat maken van een auto, dan kun je deze via het RDW schorsen. Op deze manier hoef je geen verzekering en wegenbelasting te betalen. Echter heb je daarvoor wel de tenaamstellingscode nodig. Tevens heb je deze code nodig, wanneer je een voertuig wilt slopen of uitvoeren. Bewaar het dus goed, aangezien je de overschrijvingscode voor veel zaken nodig hebt.
De tenaamstellingscode bij leaseauto’s
Krijg je een nieuwe leaseauto, dan ontvang je in dit geval geen tenaamstellingscode. Het desbetreffende voertuig is namelijk geen eigendom van je, maar van de leasemaatschappij. Normaal gesproken zou je als eigenaar enkele werkdagen na de overschrijving de tenaamstellingscode moeten ontvangen. Echter, bij een leaseauto wordt de overschrijvingscode opgestuurd naar de desbetreffende leasemaatschappij. Hetzelfde geldt wanneer je een voertuig besluit te financieren. Ook dan komt de tenaamstellingscode in handen van de financieringsmaatschappij. In beide gevallen wordt er in het kentekenregister bij het kenteken een zogenoemd verstrekkingsvoorbehoud genoteerd.
Wat als je de tenaamstellingscode kwijt bent?
Als je je auto wilt verkopen, dan dien je allerlei voorbereidingen te treffen. Je moet een verkoopadvertentie maken, de auto poetsen en op de foto zetten en zorgen dat je reageert op biedingen. Wanneer de auto is verkocht is het belangrijk dat je de benodigde documenten bij elkaar zoekt. Dit zijn de kentekencard, het tenaamstellingsverslag en de tenaamstellingscode. Maar wat als je de code kwijt bent? Kan de koop dan wel doorgaan? Gelukkig is het mogelijk om bij de RDW een vervangende overschrijvingscode aan te vragen. Hierdoor ontvang je een nieuwe code van 9 cijfers en komt de oude overschrijvingscode te vervallen. Voor het aanvragen van een nieuw exemplaar ga je naar de website van het RDW. Hier kies je voor ‘Vervangende tenaamstellingscode aanvragen’. Daarna vink je de tweede optie ‘Alleen een tenaamstellingscode aanvragen’ aan. Vervolgens dien je het kenteken van het voertuig en het voertuigidentificatienummer (VIN) en het bedrag van € 1,- via iDEAL te betalen. Na afloop ontvang je via de mail een overzicht van de aanvraaggegevens. Je ontvangt de nieuwe overschrijvingscode dan binnen vier dagen per post. Wees er wel van bewust dat de nieuwe code altijd naar het adres gestuurd wordt waar de persoon in kwestie het voertuig geregistreerd heeft staan bij de gemeente. Ingeval van leasing of financiering wordt de code opgestuurd naar de desbetreffende maatschappij. Deze zal dus ook een nieuwe code moeten aanvragen ingeval deze kwijt of gestolen is. Ook voor het schorsen, inruilen, slopen en invoeren van een voertuig dien je te beschikken over de overschrijvingscode. Bewaar deze dus op een plek waarbij je het altijd kunt terugvinden.
Kun je met spoed een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen?
Ten opzichte van een nieuwe kentekencard, is het niet mogelijk een nieuwe tenaamstellingscode met spoed aan te vragen. Wanneer je een nieuwe code aanvraagt doe je dit door enkele stappen te doorlopen op website van de RDW. Vervolgens duurt het minimaal vier dagen wanner je de nieuwe overschrijvingscode per post krijgt opgestuurd. Het per mail leveren is niet mogelijk. Afhankelijk van het tijdstip van de dag waarop je de aanvraag doet wordt de leveringsduur bepaald. Bij een aanvraag op doordeweekse dagen vóór 20:00 uur wordt de tenaamstellingscode na twee dagen verstuurd, bij een aanvraag op maandag tot en met donderdag na 20:00 uur wordt de code na drie dagen verstuurd en bij aanvragen op vrijdag na 20:00 uur en in het weekend wordt het de eerst volgende woensdag bezorgd. Daarnaast is de leveringstijd afhankelijk van de postbezorging. Wanneer je na vijf dagen nog steeds geen code hebt ontvangen, neem dan contact op met de RDW. Wees er tevens van bewust dat je geen geld terug krijgt als je de code toch nog hebt gevonden.
Conclusie
Wanneer je een auto wilt overschrijven, schorsen, invoeren of slopen, dan heb je een tenaamstellingscode nodig. Deze ontvangt iedere eigenaar bij het kopen van een voertuig. Het is een code bestaande uit negen cijfers verdeel over twee delen. Het eerste deel ontvang je tijdens de overschrijving en het tweede deel krijg je samen met de kentekencard per post opgestuurd. Ingeval van een leaseauto of een voertuig dat geregistreerd staat bij een financieringsmaatschappij, ontvang je geen tenaamstellingscode. Deze wordt opgestuurd naar de maatschappij zelf. Wanneer je de overschrijvingscode kwijt bent is het mogelijk een nieuwe aan te vragen via het RDW. Een spoedaanvraag is helaas niet mogelijk, aangezien de aanvraag zelf tussen de twee en vier dagen duurt.