Het Kentekenloket: Alles Wat Je Moet Weten

Wanneer je een nieuwe of gebruikte auto hebt gekocht, dan dien je deze op je eigen naam te zetten. Het op naam zetten van een voertuig wordt ook wel overschrijven genoemd en kun je doen bij een kentekenloket. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over het kentekenloket.

 

Wat is een kentekenloket?

Een kentekenloket of overschrijvingslocatie is een fysieke plaats waar je voertuigen op naam kunt zetten. Ingeval van een leaseauto wordt de tenaamstelling door de financieringsmaatschappij of dealer zelf gedaan. Echter, koop je een auto van een particulier dan die je de overschrijving zelf te regelen. Een kentekenloket is daarbij de meeste bekende locatie. De autobedrijven die RDW-erkend zijn, beschikken allemaal over een kentekenloket. In totaal bedraagt dit aantal 750 locaties. Er is dus altijd wel een bij je in de buurt. Of je nou een brommer, motor, personenauto op naam wilt zetten; alles is mogelijk. Kentekenloketten werken onafhankelijk en kunnen daardoor consumenten op de beste manier bedienen. Verder zijn de overschrijvingslocaties betrouwbaar en kun je er middels iDEAL veilig betalen. Daarnaast kun je bij veel bedrijven gebruik maken van andere diensten, zoals een kilometer- of schadecheck. Hierdoor krijg je alleen maar meer inzicht in de betrouwbaarheid van je tweedehandsauto.

 

De geschiedenis van het kentekenloket

Voor 1975 had je voor voertuigen een kentekenbewijs dat bestond uit twee papieren delen: deel 1 (huidige deel 1A) en deel 2 (huidige deel 1B). De meeste voertuigen stonden nog niet geregistreerd, waar wel een groeiende behoefte aan was. Daardoor werd er ter controle van de registratie een deel 3 ingevoerd. Deze moest in een hoesje achter de vooruit geplaatst worden. Sinds enkele jaren kun je bij veel verschillende locaties terecht voor het overschrijven van een voertuig. Echter, dit was vroeger niet het geval. Toen was je genoodzaakt om een van de grotere postkantoren te bezoeken. Hierbij ging je samen met de verkoper een auto op naam zetten. Je diende dan een aantal documenten mee te nemen, zoals een geldig legitimatiebewijs, het papieren tenaamstellingsbewijs en het papieren overschrijvingsbewijs. Vervolgens werden de nieuwe documenten per post opgestuurd of had je de mogelijkheid ze op het postkantoor op te halen. Tegenwoordig gaat de procedure hetzelfde als vroeger, echter is het papieren kentekenbewijs vervangen door één kentekencard.

 

Welke diensten biedt een kentekenloket en waar kan ik er een vinden?

Wanneer je besluit de overschrijving bij een kentekenloket te laten plaatsvinden, dan kun je er voor veel meer diensten terecht. Wanneer je bijvoorbeeld niet zeker bent van je aankoop, is het mogelijk om een aankoopkeuring uit te voeren. Hierbij wordt de auto gecontroleerd op punten in het exterieur, interieur, de remmen, de ophanging, de motorruimte en de wielen. Na afloop ontvang je een rapport met een overzicht van de belangrijkste bevindingen. Bij het loket voor het overschrijven van je kenteken kun je van deze dienst gebruik maken. De kosten die hiermee gemoeid zijn lopen uiteen van € 200,- tot € 400,-. Ook kun je een kilometercheck laten doen. Iedere keer dat een auto bij de garage voor onderhoud komt dient de kilometerstand te worden genoteerd en opgeslagen in een database. Het bedrijf in kwestie kan hier inzicht en duidelijk in geven. Op deze manier voorkom je het kopen van een auto waarmee fraude is gepleegd. Daarnaast kun je bij een kentekenloket terecht voor het uitvoeren van een Apk-keuring. De Algemene Periodieke Keuring is verplicht in Nederland, ter bevordering van de verkeersveiligheid. Tijdens deze keuring wordt de auto gecontroleerd op verkeersveiligheid, registratie en milieu. Tot slot biedt een overschrijvingslocatie over het algemeen fotoservice, een zomer –en wintercheck, een poetsbeurt, een aircocheck, een airco-service en controle van de banden. Wanneer je een voertuig wilt overschrijven, dan kun je bij maar liefst 750 kentekenloketten terecht. Vaak zijn dit loketten die ondergebracht zijn bij RDW-erkende bedrijven. Kijk op de site van kentekenloket.nl om via je plaats of postcode de dichtstbijzijnde overschrijvingslocatie te vinden.

 

Wat zijn de voordelen van een kentekenloket?

Er zitten nogal wat voordelen aan het bezoeken van een kentekenloket. Je kunt er namelijk voor allerlei uiteenlopende zaken terecht. Denk hierbij aan het overschrijven van verschillende voertuigen of het doen van een kilometercheck. Het is erg aan te raden om een dergelijke check te doen, aangezien je hierdoor beter inzicht krijgt in de betrouwbaarheid van een auto. Met 750 locaties in heel Nederland kun je altijd wel in de buurt terecht voor het overschrijven van een voertuig. Bovendien sluiten steeds meer bedrijven zich aan bij de stichting Kentekenloket en is het een groot voordeel dat de kentekenloketten onafhankelijk kunnen opereren en volgens de normen van de RDW werken. Deskundigheid staat hoog in het vaandel, waar mensen met specialistische kennis ten alle tijden naar hoge klanttevredenheid streven. Tevens word je er altijd snel geholpen, ontvang je de documenten al in enkele werkdagen en kun je er dankzij de gratis en ruime parkeerplaatsen altijd goed parkeren. Tot slot biedt de website kentekenloket de mogelijkheid om veilig te betalen. Door middel van het Veilig Betalen Module is het mogelijk een veilige betaling uit te voeren. Je wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat je het geld op je rekening ontvangt.

 

Alternatief kentekenloket: online overschrijven

Wanneer je niet in de gelegenheid bent een kentekenloket te bezoeken is er nog een optie: het online overschrijven van een voertuig. Via de website van de RDW kan de nieuwe eigenaar de auto digitaal op naam zetten. Het gaat als volgt in zijn werk: je kiest het voertuig dat je wil tenaamstellen. Daarna klik je op ‘Voertuig overschrijven’ en kom je in de DigiD-omgeving terecht waar je moet inloggen. Aangezien het om het overschrijven van een voertuig gaat, dien je een extra controle te voldoen. Daarbij moet je in het bezit zijn van een kaartlezer, om vervolgens je legitimatiebewijs te scannen. Na de controles kom je terecht in de digitale overschrijvingsomgeving. Na het doorlopen van de stappen, dien jet het bedrag van € 9,98 te voldoen. Tevens krijg je een mail met daarin de bevestiging dat het voertuig is overgeschreven. Vanaf dat moment ben je ook aansprakelijk voor de verzekering en het betalen van de wegenbelasting. Tot slot ontvang je een link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag (met eerste deel van de tenaamstellingscode). De kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode ontvang je enkele dagen later per post.

 

Conclusie

Wanneer je een nieuwe auto hebt gekocht dan dient deze op je naam te komen. Dit doe je bij een kentekenloket. Een kentekenloket is een fysieke plaats waarbij je verschillende voertuigen kunt overschrijven. De loketten zijn meestal ingebracht bij een RDW erkende garage. In totaal zijn er 750 locaties waarbij je voor de tenaamstelling terecht kunt. Tegenwoordig hoef je dus niet naar een groot postkantoor voor de overschrijving. Een kentekenloket biedt vele andere diensten aan, zoals een aankoopkeuring, een kilometercheck, een apk-keuring, een fotoservice, een zomer- en wintercheck, een poetsbeurt, een aircocheck en controle van de banden. Er zitten dus erg veel voordelen aan het bezoeken van een overschrijvingslocatie. Tot slot is het mogelijk je kenteken online over te schrijven. Hierdoor kun je ten alle tijden zelf bepalen wanneer je de tenaamstelling regelt.

Post Comment