Je Auto Overschrijven

Auto overschrijven en tenaamstelling wijzigen

Je hebt een lange tijd gespaard voor een auto en eindelijk kun je je dan echt gaan oriënteren. Wat zoek je? Ruimte en comfort, of toch een beetje sportiviteit? Je ogen zijn gevallen op een Volkswagen Golf Variant uit 2013. Je maakt een afspraak met de verkoper om de auto te bezichtigen en proef te rijden. Nadat je de auto in het echt gezien en ‘gevoeld’ hebt, besluit je tot aanschaf over te gaan. Echter komen er bij de koop of verkoop van een auto heel wat zaken kijken. Zo dien je de auto op je eigen naam te zetten, maar hoe gaat dat in z’n werk? Welke documenten zijn daarvoor benodigd? Wie moeten er aanwezig zijn bij de overschrijving? Kan ik ook zonder rijbewijs te naamstellen en wat als ik de tenaamstellingscode kwijt ben? Allemaal vragen die in dit artikel aan bod komen.

Wanneer worden auto’s overgeschreven?

Als je een nieuwe of tweedehandse auto hebt gekocht, dan dien je deze auto op naam te zetten. Op deze manier is het duidelijk dat je de wettelijke nieuwe eigenaar bent van het voertuig. Dit voorval wordt ook wel overschrijven of tenaamstelling genoemd. Staat de auto niet op je naam, dan ben je dus nog geen eigenaar van de auto, ook al heb je de hem al gekocht. Het overschrijven van het kenteken is hierbij echt noodzakelijk. Simpelweg zou je dus kunnen zeggen dat auto’s worden overgeschreven wanneer er wordt gewisseld van eigenaar, dus tussen koper en verkoper.

Welke documenten moet ik meenemen en wie moeten hierbij aanwezig zijn?

Voor de overschrijving of tenaamstelling van een auto dien je te beschikken  over een aantal zaken. Als eerste moet je je kunnen legitimeren. Daarom is het noodzakelijk dat je beschikt over een geldig legitimatiebewijs, zoals een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart. Bij die laatste twee moet je daarnaast ook beschikken over een document van de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA). Tevens zijn de kentekenkaart en de tenaamstellingscode erg belangrijk voor de overschrijving van een auto. De tenaamstellingscode bevat 9 cijfers en bestaat uit twee delen. Het eerste deel ontvang je tijdens de overschrijving en het tweede deel krijg je als het RDW de nieuwe kentekenkaart naar je toe stuurt. Door deze twee delen samen te voegen ontstaat dus de tenaamstellingscode, die de vroegere overschrijvingspapieren vervangen. Het is belangrijk dat je deze code goed bewaard, want deze heb je nodig als je je auto bijvoorbeeld weer wilt verkopen, inruilen of schorsen. Ingeval van particuliere aanschaf is het aan te raden om de overschrijving van een voertuig samen met de verkoper te regelen. Hij of zij heeft immers de beschikking over de benodigde tenaamstellingscode. De koper kan dan, mits de auto verzekert en APK gekeurd is, meteen de auto meenemen. Op deze manier is de verkoper ook niet meer aansprakelijk voor boetes en dergelijke.

Kan ik een auto op naam zetten zonder rijbewijs?

Het is mogelijk dat je nog geen rijbewijs hebt, maar al wel over een auto beschikt. Dit is bijvoorbeeld mogelijk als je nog aan het lessen bent. De vraag is echter of deze auto wel zonder rijbewijs op naam gezet kan worden. Het antwoord is ja, dat kan. Je hebt drie opties als je nog niet beschikt over een rijbewijs, maar je wil toch je auto op naam zetten. De eerste optie is dat je het voertuig verzekert en er pas mee gaat rijden als je beschikt over je rijbewijs. De tweede optie is dat je iemand anders opgeeft als hoofdbestuurder. Dit dien je namelijk bij alle verzekeraars op te geven, echter hoef je de verzekering niet op die zelfde naam te zetten. De laatste optie waardoor je zonder rijbewijs het voertuig op naam kunt zetten is door de auto te schorsen. Besluit je hem te schorsen bij het RDW, dan is een verzekering niet meer nodig. Wel mag er dan niet meer gereden worden en moet de auto op eigen terrein (niet op openbare weg) geparkeerd worden. Doe je dit wel dan ben je in overtreding en loop je het risico op een boete.

Hoe werkt de overschrijving?

Het overschrijven van een auto kan een ingewikkelde zaak zijn als je het nog nooit hebt gedaan of als je er niets van af weet. Het is belangrijk dat je weet wat je mee moet nemen. Zoals eerder genoemd dien je over een aantal documenten te beschikken. Ingeval van de kentekencard neem je de tenaamstellingscode en een geldig legitimatiebewijs mee. Bij de beschikking over het oudere papieren kentekenbewijs neem je naast een geldig legitimatiebewijs, het overschrijvingsbewijs mee. Het regelen van een overschrijving kun je op verschillende manieren doen. De meeste mensen kiezen ervoor om naar het postkantoor of kentekenloket te gaan voor het op naam zetten van een auto. Sinds kort is het ook mogelijk om de overschrijving online te regelen. Wel is deze manier wat gecompliceerder, omdat je in moet loggen bij DigiD en moet beschikken over een Android Smartphone, aangezien de benodigde RDA-scanner alleen voor smartphones met dat type besturingssysteem werkt. Ingeval van het overschrijven op het postkantoor of kentekenloket ontvang je na overschrijving een papieren uitdraai, het zogenoemde tenaamstellingsverslag, met de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. Het tweede deel van de code, met de overige vijf cijfers, ontvang je van het RDW met de nieuwe kentekencard. Door de cijfers samen te voegen ontstaat de 9-cijferige tenaamstellingscode. Bewaar deze goed, want deze heb je weer nodig als je je auto weer wilt inruilen, verkopen of schorsen.

Bron: Youtube.nl

 

Tenaamstellingscode kwijt: wat nu?

Bart heeft zijn Audi A3 1.6 TDI sinds twee dagen te koop staan en heeft nu al een serieuze koper. Na bezichtiging en proefrit is de potentiële koper erg enthousiast. Bart en de koper komen uiteindelijk op een mooi bedrag uit, waardoor de auto is verkocht. Echter, als Bart de documenten opzoekt die benodigd zijn voor de overschrijving, komt hij er achter dat hij de tenaamstellingscode nergens kan vinden. Wat nu?

Hoe vraag ik een nieuwe tenaamstellingscode aan?

Als je, net als in Bart zijn geval, de tenaamstellingscode kwijt bent kun je bij het Rijkdienst voor het Wegverkeer (RDW) terecht voor het aanvragen van een nieuwe kentekencard en/of tenaamstellingscode. Dit kun je heel eenvoudig online zelf regelen. Je bezoekt de website van het RDW en gaat naar ‘vervangende tenaamstellingscode aanvragen’. Daarna kies je voor de tweede optie: alleen een tenaamstellingscode aanvragen. Vervolgens dien je het kenteken en het voertuigidentificatienummer (VIN) in te voeren en tenslotte betaal je het verschuldigde bedrag. Na betaling ontvang je per mail een overzicht van de aanvraaggegevens. De nieuwe tenaamstellingscode ontvang je dan binnen vier werkdagen per post.

Kan ik met spoed een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen?

Als je een auto wil verkopen en je hebt met spoed een nieuwe kentekencard nodig voor het op naam zetten van een voertuig, dan is het ook mogelijk om bij het RDW een spoedaanvraag te doen. Op deze manier heb je het nieuwe kentekenbewijs dezelfde dag nog in huis. Echter zitten hier wel extra kosten aan verbonden. Zo kost een spoedverzending van een kentekencard € 200. Besluit je het kentekenbewijs op te halen op de vestiging in Veendam dan betaal je € 50. Met spoed een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen is helaas niet mogelijk. Dit kost namelijk minstens twee werkdagen.

Bart heeft de mogelijkheid om, al dan niet met spoed, een nieuwe kentekencard aan te vragen. Voor een nieuwe tenaamstellingscode zal hij echter minstens twee werkdagen geduld moeten hebben. Het is raadzaam om tijdens de aanschaf van een nieuwe auto de tenaamstellingscode goed op te bergen, op een plaats waar je hem nog kan terugvinden. Dat kost je namelijk niet alleen tijd, maar ook een hoop stress.

 

Waar en wanneer kan ik mijn kenteken overschrijven?

Als je een nieuwe eigenaar voor je auto hebt gevonden dan dien je deze op naam van die persoon te laten zetten. Pas dan weet je zeker dat je gevrijwaard bent, oftewel dat je niet meer aansprakelijk bent voor boetes en dergelijke. Maar als je een auto verkocht hebt, waar en wanneer kan je je kenteken dan overschrijven?

Auto op naam zetten bij een kentekenloket

Een auto op eigen naam laten zetten, ook wel overschrijven genoemd, kan door een kentekenloket te bezoeken. Een kentekenloket is een plaats waar burgers en bedrijven verschillende voertuigen onder andere kunnen overschrijven. In Nederland kun je bij veel bedrijven terecht, omdat deze zijn aangesloten bij de Stichting Kentekenloket. Ook bij de vestigingen van PostNL heb je de mogelijkheid om een auto op naam te zetten. Tevens zijn er RDW balies die fungeren als kentekenloket.

Tenaamstelling wijzigen bij het postkantoor

Een andere mogelijkheid om de tenaamstelling te wijzigen is om het postkantoor te bezoeken. Er zijn in Nederland maar liefst 900 postkantoren waarbij je voor overschrijvingen terecht kunt. Het kenteken wordt dan op naam van een nieuwe eigenaar gezet. Als de transactie gelukt is krijg je het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag mee.

Kenteken overschrijven via internet

Voor de overschrijving van een auto bij een kentekenloket of postkantoor ben je helaas wel afhankelijk van openingstijden. Toch is het ook mogelijk om buiten de openingstijden om een auto op een andere naam te laten zetten, namelijk online. Op de website van de RDW kies je voor ‘voertuig overschrijven’ en kun je inloggen met DigiD. Ter controle dien je een geldig rijbewijs, paspoort of identiteitskaart op de kaartlezer van de smartphone app ‘RDA lezer’ te leggen. Als alles juist is kom je in de online overschrijvingsdienst van de RDW. Door de stappen te doorlopen en het bedrag te betalen, is het op naam zetten van het kenteken rond. Later zal je de kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode van het RDW ontvangen.

Kenteken overschrijven bij een supermarkt

Je kunt zelfs bij sommige supermarkten terecht voor het overschrijven van een kenteken, zoals de Jumbo. Bedenk hierbij wel dat niet alle supermarkten aangesloten zijn bij de Stichting Kentekenloket en dus niet automatisch over deze dienst beschikken. Als je besluit een auto op naam te zetten bij een supermarkt vergeet dan niet een geldig legitimatiebewijs, de kentekencard en tenaamstellingscode mee te nemen. Zonder deze zaken is overschrijven niet mogelijk.

Wanneer kan ik mijn kenteken overschrijven?

Het is vanzelfsprekend mogelijk om doordeweeks je auto op naam te laten zetten. Houd echter wel rekening met het feit dat de openingstijden van kentekenloketten kunnen verschillen. Daarnaast kun je zelfs op zaterdag en zondag terecht voor een kentekenoverschrijving. Sommige postkantoren zijn namelijk ook in het weekend geopend, zij het met aangepaste openingstijden. Op de website van PostNL kun je gemakkelijk zien bij welke vestigingen je in het weekend terecht kunt. Neem wel altijd de benodigde documenten voor het op naam zetten van een voertuig mee.

 

Het kenteken overschrijven is dus mogelijk bij veel verschillende bedrijven en locaties. Zo kun je terecht bij kentekenloketten, postkantoren, supermarkten en kun je zelfs online een voertuig op naam zetten. Check vooraf wel de openingstijden, zodat jij en de koper niet voor verassingen komen te staan. Tevens kun je 7 dagen per week terecht bij verschillende bedrijven die de tenaamstelling van een auto regelen.

 



 

 

Kenteken overschrijven op een doordeweekse dag

Heb je een auto van een particulier gekocht of verkoop jij juist je auto aan particulieren, dan was je vroeger genoodzaakt om voor de overschrijving van het kenteken naar een groot postkantoor te gaan. Tegenwoordig kun je echter bij veel meer plaatsen terecht.

 

Zo kun je bij een van de 900 postkantoren in Nederland terecht voor het op naam zetten van een voertuig. Ook bij gemeenten en andere bedrijven die aangesloten zijn bij de Stichting Kentekenloket kun je een auto laten overschrijven. Dit zijn meestal de autogarages en winkels als de Bruna. Geen tijd om naar een loket te gaan? Dan biedt het online overschrijven uitkomst. Dit kan via de website van het RDW. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor een aantal aanvullende zaken nodig hebt, zoals DigiD inloggegevens.

 

Het overschrijven van het kenteken is mogelijk op doordeweekse dagen. Echter verschillen de openingstijden per plaats en vestiging. Zo zijn sommige postkantoren open tot 18:00 uur, terwijl andere zelfs tot 21:00 of 22:00 uur open zijn. Neem wel altijd de benodigde zaken voor de tenaamstelling mee: een geldig legitimatiebewijs, de kentekencard en de tenaamstellingscode.

Auto overschrijven in het weekend

Als je een auto verkocht of juist aangeschaft hebt, dan dien je deze op naam te laten zetten. Er zijn verschillende plaatsen die deze dienst aanbieden en waarbij je terecht kunt. Zo kun je bij postkantoren, kentekenloketten en zelfs supermarkten terecht voor de overschrijving van voertuigen. Daarnaast is het mogelijk om online het kenteken over te schrijven. Hiervoor ga je naar de website van het RDW.

Is het overschrijven van mijn kenteken op zaterdag mogelijk?

Je kunt niet alleen doordeweeks je kenteken overschrijven, ook zaterdag is het mogelijk. De vele bedrijven die zijn aangesloten bij de Stichting Kentekenloket zijn zaterdags vaak van 9:00 tot 17:00 uur open. Kijk eenvoudig online tot hoe laat de kentekenloketten open zijn.

Kan ik mijn auto op zondag overschrijven?

Was het vroeger zo dat je alleen doordeweeks naar de grotere postkantoren moest voor de tenaamstelling van een auto, nu is dat wel anders. Tegenwoordig kun je zelfs op zondag bij postkantoren en loketten terecht voor de overschrijving van het kenteken. Echter, niet alle vestigingen zijn op zondag geopend of hebben aangepaste openingstijden. Kijk daarom eerst online of het desbetreffende loket echt open is.

 

Een auto overschrijven in het weekend is dus geen probleem, al raden we je wel aan om de openingstijden goed te raadplegen. Op deze manier kom je niet voor verassingen te staan. Zowel zaterdag als zondag zijn postkantoren en kentekenloketten geopend. Daarnaast kun je nog altijd online de tenaamstelling van een auto regelen.

Kan ik mijn auto met spoed overschrijven?

Als je je auto verkocht hebt dan dien je deze op naam van de koper te zetten. Zolang dat nog niet het geval is blijf je zelf de eigenaar. Daarom is het ook niet aan te raden om de auto al mee te geven met de koper, ook al heeft hij of zij al betaald. Rijdt de nieuwe eigenaar namelijk boetes, dan ben jij daar op dat moment nog verantwoordelijk voor.

 

Het overschrijven van een auto kun je bij verschillende bedrijven doen, zoals een PostNL locatie. Stel je wil de tenaamstelling van de auto regelen, maar je bent de tenaamstellingscode kwijt, wat dan? Je kunt bij het RDW alleen een kentekencard met spoed aanvragen, echter beschik je hierdoor niet automatisch over een nieuwe tenaamstellingscode. Het is mogelijk om een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen, al duurt dit minstens twee werkdagen.

 

Een spoedaanvraag bij het RDW is natuurlijk ideaal als je snel een nieuwe kentekencard nodig hebt, echter zitten er wel extra kosten aan verbonden. Een spoed verzending van de kentekencard kost € 200,- en wie het ophaalt op de vestiging in Veendam is € 50,- kwijt. De kosten voor een nieuwe tenaamstellingscode bedragen slechts € 1,-. Je ontvangt deze code dan binnen vier dagen per post.

Welke voertuigverplichtingen volgen na tenaamstelling?

Je hebt er jaren naar uitgekeken en uiteindelijk is het er dan van gekomen: je hebt die mooie auto gekocht. Na de overschrijving, ben je nu echt de eigenaar van de auto. Maar welke voertuigverplichtingen komen er eigenlijk na de tenaamstelling kijken? Hoe zit het bijvoorbeeld op het gebied van verzekeren, wegenbelasting en APK?

Moet ik mijn auto direct bij overschrijven verzekeren?

Zodra de overschrijving is gelukt en het kenteken dus op jouw naam staat ben je meteen verplicht de auto minimaal WA te verzekeren. Doe je dit niet dan pleeg je een strafbaar feit en loop je het risico op onverzekerde schades en boetes. Het verzekeren van een auto is heel simpel en start vaak al meteen na afsluiting met een zogenoemde ‘voorlopige dekking’. Een alternatief voor het verzekeren van de auto heet schorsen. Dit is mogelijk bij het RDW en betekent dat je geen wegenbelasting en verzekering hoeft te betalen. Nadeel is echter dat het voertuig niet op de openbare weg geparkeerd mag worden en dus op eigen terrein moet worden geplaatst. Doe je dit niet dan loop je het risico op een fikse boete.

Vanaf welk moment moet ik wegenbelasting betalen?

Als de auto op je eigen naam staat dan krijg je van de belastingdienst automatisch bericht over de te betalen wegenbelasting. Echter, vanaf het moment van overschrijving geldt dat je kunt rijden met de auto en dus verschuldigd bent wegenbelasting te betalen. De hoogte van het bedrag verschilt per auto, aangezien er wordt gekeken naar de provincie waarin je woont, de brandstofsoort en de gewichtsklasse van de auto. Normaal gesproken betaal je per 3 maanden de wegenbelasting, maar de Belastingdienst geeft je de optie om ook per maand te betalen middels automatische incasso.

Moet mijn auto een geldige APK keuring hebben of kan ik dat later regelen?

Nadat de auto op je naam staat wil je er natuurlijk meteen in rijden. Echter, als de auto niet over een geldige apk beschikt is dit verboden. Als je bewust een auto zonder apk hebt gekocht, weet dan wel goed waarom hij niet beschikt over de apk keuring. Is de auto bijvoorbeeld geschorst om hem bijvoorbeeld op te knappen, dan is dat geen probleem. Maar geeft de verkoper geen goede reden voor het ontbreken van de apk dan kan er wel eens wat mis zijn met de auto. Je mag alleen met een auto zonder apk rijden als deze geschorst is en voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo moet de auto WA-verzekerd zijn en moet je aan kunnen tonen dat je een afspraak hebt bij een keuringsstation.

 

Heb je dus eenmaal de auto aangeschaft en op naam gezet, betekent het nog niet dat je niets hoeft te doen. Wat je vooraf in ieder geval kunt checken is of de auto apk gekeurd is en tot wanneer deze geldig is. Na de tenaamstelling is het vooral van belang dat de auto minimaal WA verzekerd is. Zonder verzekering rijden is namelijk strafbaar. Voor de wegenbelasting hoef je niets te regelen. De belastingdienst stuurt je vanzelf een brief met informatie over de hoogte van de wegenbelasting en hoe je deze kunt betalen.

Met welke rechtspersonen kun je te maken krijgen?

Het overschrijven van het kenteken van een auto gaat niet altijd hetzelfde. Het verschilt per situatie. De handelingen bij tenaamstelling van een auto die tweedehands bij een particulier is aangeschaft zijn bijvoorbeeld anders dan die bij een leaseauto. Het tevens mogelijk de auto op naam te zetten van een rechtspersoon. Maar met welke rechtspersonen kun je eigenlijk te maken krijgen?

Hoe werkt het als ik een auto koop van een particulier?

Het kopen van een tweedehandsauto bij een particulier kan verschillende voordelen hebben, zoals de lagere prijs en het feit dat je er direct in kan rijden. Heb je eenmaal een mooie auto gezien, dan is het verstandig om eerst informatie over de auto te zoeken. Dit kan met behulp van een kentekencheck. Hierdoor weet je of de kilometerstand klopt en hoeveel eigenaren de auto heeft gehad. Tevens krijg je door middel van deze tool inzicht in het schadeverleden.

 

Als je een auto gekocht hebt van een particulier, dan dienen er een aantal zaken geregeld te worden. Om echt van eigenaar te spreken moet de auto op je eigen naam komen te staan, wat ook wel overschrijven genoemd wordt. Hierbij spreek je veelal samen met verkoper af om naar een kentekenloket of postkantoor te gaan waar de overschrijving geregeld kan worden. Het is belangrijk dat je een geldig legitimatiebewijs, de kentekencard en tenaamstellingscode meeneemt. De medewerkers zet de auto op je naam en als alles in orde is krijg je een zogenoemd tenaamstellingsverslag mee. Dit verslag geeft aan dat de auto een andere eigenaar heeft gekregen en dat de vorige bereider dus niet meer verantwoordelijk is voor de verzekering, apk en eventuele boetes. De nieuwe kentekencard ontvang je samen met het tweede deel van de tenaamstellingscode de volgende werkdag in huis.

 

Na de tenaamstelling is het belangrijk dat je de auto minimaal WA verzekerd. Doe je dit namelijk niet dan ben je strafbaar en loop je risico op een boete. Krijg je de auto om een of andere reden niet verzekerd, dan kun je nog altijd de auto schorsen. Dit betekent dat je wel eigenaar bent van de auto, maar er niet mee mag rijden op de openbare weg. Verder moet de auto over een geldige apk zijn voorzien en dien je wegenbelasting te betalen. Hierover wordt je zelf geïnformeerd door de belastingdienst. De hoogte van de wegenbelasting is onder andere afhankelijk van het type brandstof en de gewichtsklasse van de auto.

Hoe werkt het overschrijven als ik een auto koop van een bedrijf?

Je kunt er ook voor kiezen om een auto te kopen bij een autodealer. Deze zijn in de meeste gevallen door de RDW erkend en daardoor betrouwbaarder als het om de aanschaf van een auto gaat. Vaak is bij dit soort bedrijven namelijk de gehele autohistorie bekend. Ook als je bij een dealer een auto koopt dient deze te worden overgeschreven. Echter hoef je dit zelf niet te doen, maar regelt het bedrijf de tenaamstelling. Dit gaat als volgt in zijn werk: je geeft je geldige legitimatiebewijs aan de verkoper, hij of zij regelt de overschrijving. Vervolgens krijg je bij het ophalen van het voertuig een tenaamstellingsverslag mee. Dit document bevat de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode. Later ontvang je van de RDW de kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode. Voeg je beide delen samen dan krijg je de complete tenaamstellingscode, bestaande uit 9 cijfers. Bewaar deze code goed, want deze heb je nodig wanneer je de auto weer wilt verkopen, inruilen of schorsen.

 

Het is tevens mogelijk om de auto op naam van een rechtspersoon te zetten, zoals een bedrijf, vereniging of gemeente. Voor de tenaamstelling moet je wel beschikken over de bevoegdheid Tenaamstelling Voertuigbedrijf (TV). Ook geldt als voorwaarde dat het voertuig is opgenomen in de bedrijfsvoorraad of nog niet eerder is tenaamgesteld. Mocht je als tekenbevoegde van het bedrijf niet aanwezig kunnen zijn bij de overschrijving dan kun je iemand machtigen. Het tenaamstellen van het voertuig op naam van een rechtspersoon gaat als volgt in z’n werk: je start het computerprogramma TV en vult de gegevens in. Daarna kies je voor de opdracht tenaamstelling. Kies of je het vrijwaringsbewijs wil uitprinten. Vernietig de kentekencard of papierenkentekenbewijs. Tot slot vertel je de nieuwe eigenaar dat hij of zij het tenaamstellingsverslag goed moet bewaren, aangezien hier de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode op staan. De nieuwe kentekencard met het tweede deel van de tenaamstellingscode ontvangt de nieuwe eigenaar de volgende werkdag in huis.

 

Hoe werkt de tenaamstelling bij een leaseauto?

Ingeval van een leaseauto werkt de tenaamstelling iets anders. Zo hoef je je niet te legitimeren bij het bedrijf waar de auto geleverd wordt. Dit wordt namelijk gedaan door de leasemaatschappij. Deze stuurt de legitimatiegegevens op naar de dealer, waarna het bedrijf de auto op naam zet. Als de tenaamstelling is gelukt geeft de dealer je een tenaamstellingsverslag mee. Normaal gesproken zou je ook over de tenaamstellingscode beschikken, echter gaat deze ingeval van een leaseauto naar de leasemaatschappij toe. Ditzelfde wordt vaak gedaan met de kentekencard, al sturen sommige leasemaatschappijen deze direct naar de berijder op. Anders ontvang je het kentekenbewijs enkele dagen later per post.

Hoe gaat de tenaamstelling als ik een auto lease of aanschaf met financial lease?

Als je kiest voor lease of financial lease dan dient de auto uiteraard ook te worden overgeschreven. Echter, dit gaat anders in zijn werk dan de tenaamstelling van een auto bij particuliere aanschaf. Door middel van de dienst ‘opdracht tot tenaamstelling’ voert de lease-of financieringsmaatschappij de tenaamstelling van het voertuig uit. Hiervoor heeft het bedrijf in kwestie een aantal gegevens nodig, zoals het kenteken, de meldcode, de tenaamstellingscode en het opdrachtnummer van de tenaamstelling. Als alles in orde is, ontvangt je van de dealer het tenaamstellingsverslag. De tenaamstellingscode is bestemd voor de lease- of financieringsmaatschappij. De nieuwe kentekencard ontvang je binnen enkele dagen na de tenaamstelling per post.

 

De tenaamstelling van een auto verloopt dus niet altijd hetzelfde. Ingeval van particuliere aanschaf dien jezelf met de verkoper het kenteken over te schrijven. Dit is mogelijk bij een kentekenloket of ander bedrijf dat aangesloten is bij de Stichting Kentekenloket. Vergeet daarbij niet een geldig legitimatiebewijs, alsmede de tenaamstellingscode en de kentekencard mee te nemen. Is er sprake van lease of financial lease dan regelt het bedrijf waar je de auto besteld hebt de tenaamstelling. Tevens kun je te maken krijgen met verschillende rechtspersonen, wanneer je een auto koopt van een bedrijf bijvoorbeeld. In de meeste gevallen regelt het bedrijf de overschrijving van het kenteken.  Tot slot is het mogelijk de auto op naam te zetten van een rechtspersoon. Hiervoor is het van belang dat je beschikt over de bevoegdheid Tenaamstelling Voertuigbedrijf. Pas dan kan het voertuig op naam van een rechtspersoon worden gezet.

Belangrijke informatie voor koper

Als je een tweedehandsauto hebt gekocht dan dient deze op je naam komen te staan. Voordat je dit doet is het als koper aan te raden om een kentekencheck te doen. Hierdoor weet je dat het juiste voertuig bij het kenteken hoort dat in de kentekenpapieren vermeld staat. Daarnaast kun je met behulp van het chassisnummer checken of de auto die je hebt gekocht overeenkomt met het nummer op de auto. Dit nummer is vaak te vinden linksonder de voorruit.

 

Het is verstandig om de kentekenoverschrijving van de auto samen met de verkoper te doen. Hiervoor moeten wel een aantal zaken op orde zijn. Zo dien je als voorwaarde voor een geslaagde overschrijving een geldig legitimatiebewijs, kentekencard en tenaamstellingscode mee te nemen. Als de transactie gelukt is krijg je een vrijwaringsbewijs mee, wat betekent dat de verkoper gevrijwaard is voor zaken als de apk, verzekering en eventuele boetes. Als koper ontvang je meestal de volgende werkdag de nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode per post. Zorg dat je op een veilige manier betaald en dat op moment van rijden de auto is verzekerd en over een apk keuring beschikt. Op deze manier voorkom je het krijgen van hoge boetes.

Belangrijke informatie voor verkoper

Als verkoper is het belangrijk dat je samen met de koper de auto op naam zet. Als de overschrijving is gelukt ontvangt de koper een zogenoemd vrijwaringsbewijs. Dit is belangrijk voor jou als verkoper, omdat dit een bewijs is dat de auto op naam van iemand anders is komen te staan en je dus niet meer verantwoordelijk bent voor de apk, de verzekering en eventuele boetes. Zorg er daarom voor dat de nieuwe eigenaar niet gaat rijden voordat je beschikt over het vrijwaringsbewijs. Wordt er in contanten betaald, zorg dan dat je het bedrag zorgvuldig natelt en eventueel op echtheid laat controleren. Ingeval van het overmaken van een bedrag zorg dan dat de koper dat in het bijzijn van jou doet, zodat je kunt controleren dat het bedrag is afgeschreven. Heb je allebei dezelfde bank? Dan zie je het bedrag waarschijnlijk direct toegevoegd aan je rekening. Tot slot is het belangrijk dat je de verzekering opzegt. Dit doe je door een kopie van het vrijwaringsbewijs op te sturen naar de verzekeringsmaatschappij. Voor de apk en wegenbelasting hoef je niets te doen. De belastingdienst krijgt namelijk automatisch bericht dat de auto niet meer op je naam staat. Tevens ontvang je geen meldingen meer van de RDW dat de auto apk gekeurd moet worden.

Tot slot

Heb je een nieuwe auto gekocht dan moet deze op naam worden gezet. Dit wordt ook wel overschrijven genoemd. Dit vindt plaats wanneer er gewisseld wordt van eigenaar. Het is belangrijk dat je ten tijde van de overschrijving beschikt over een geldig legitimatiebewijs, kentekencard en tenaamstellingscode behorende bij de auto. Het is aan te raden om de tenaamstelling samen de verkoper te regelen, aangezien deze moet beschikken over het vrijwaringsbewijs. Dit ontvang je nadat de tenaamstelling is gelukt en dient als bewijs dat de verkoper niet meer de eigenaar van de auto is.

 

Voor de tenaamstelling van een voertuig kun je terecht bij verschillende bedrijven die zijn aangesloten bij de Stichting Kentekenloket, zoals postkantoren, supermarkten en kentekenloketten bij het gemeentehuis. Je hebt zeven dagen per week de mogelijkheid om een kenteken over te schrijven. Wel kunnen de openingstijden per vestiging en bedrijf variëren. Ben je een deel of de gehele tenaamstellingscode kwijt? Dan kun je met een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen. Deze wordt dan binnen vier dagen verstuurd. Tevens is het mogelijk om met spoed een kentekencard aan te vragen. Wel zijn hier extra kosten aan verbonden.

 

Na de overschrijving van de auto is het zaak om direct de auto te verzekeren en van een geldige apk te voorzien. Eerder mag je niet de weg op! Lukt het niet om de auto te verzekeren of komt de auto niet door de apk heen? Zorg dan dat je de auto schorst. Hierdoor geldt er geen verzekeringsplicht en hoeft de auto ook niet te beschikken over apk. Wel dient als voorwaarde dat de auto op eigen terrein en dus niet op de openbare weg wordt geplaatst. Als het voertuig eenmaal op naam staat van een andere eigenaar zorg dan dat je als verkoper de verzekering stop zet. De apk en wegenbelasting stoppen automatisch.