Je Fiets Overschrijven

Fiets overschrijven en tenaamstelling wijzigen

Met ingang van 1 januari 2017 zijn de regels voor elektrische fietsen die een maximale snelheid kunnen bereiken tussen de 25 en 45 kilometer per uur verandert. Deze snelle elektrische fietsen, ook wel speed-pedelec genoemd, dienen vanaf die datum de regels van een bromfiets te handhaven. Mocht je een speed-pedelec willen aanschaffen, waar moet je dan allemaal rekening mee houden? Moet een dergelijke fiets bijvoorbeeld worden overgeschreven en hoe gaat dat in zijn werk? Waar kan je een fiets overschrijven en welke documenten zijn daarvoor benodigd? Welke verplichtingen volgen na de tenaamstelling? 

Wanneer worden fietsen overgeschreven?

Niet elke fiets moet op naam worden gezet. Alleen elektrische fietsen met een maximale snelheid tussen de 25 en 45 kilometer per uur (speed-pedelec) dienen te worden overgeschreven. Heb je dus een speed-pedelec gekocht bij een particulier of bedrijf, dan moet het voertuig op naam worden gezet. Kortweg zouden we dus kunnen zeggen dat overschrijven noodzakelijk is als er gewisseld wordt van eigenaar.

 

Welke documenten moet ik meenemen en wie moeten hierbij aanwezig zijn?

Als je een snelle speed-pedelec wilt overschrijven dien je een aantal documenten mee te nemen naar het kentekenloket. Als eerste moet je beschikken over een geldig legitimatiebewijs, aangezien men hierdoor kan zien of je bevoegd bent het kenteken op naam te zetten. Ook is het belangrijk dat je de oude kentekencard en de tenaamstellingscode meeneemt. Deze code bestaat uit twee delen en is te vinden op het tenaamstellingsverslag en de brief die je van het RDW hebt gekregen. De tenaamstellingscode dien je goed te bewaren, aangezien je deze namelijk weer nodig hebt wanneer je de fiets bijvoorbeeld weer verkoopt of inruilt. Heb je de speed-pedelec tweedehands gekocht, bijvoorbeeld bij een particulier op internet? Zorg dan dat je de tenaamstelling samen met de verkoper regelt. Hij of zij moet namelijk beschikken over het vrijwaringsbewijs, aangezien dit een bewijs betreft dat de verkoper gevrijwaard is van eventuele voertuigverplichtingen.

 

Kan ik een speed-pedelec op naam zetten zonder (geldig) rijbewijs?

Heb je nog geen brommerrijbewijs, bijvoorbeeld omdat je nog bezig bent met lessen, maar heb je al wel een snelle elektrische fiets gekocht? Dan is het alsnog mogelijk deze op naam zetten. Wel dien je ten tijde van de overschrijving te beschikken over een geldig legitimatiebewijs (paspoort of ID-kaart), kentekencard en tenaamstellingscode. Als de tenaamstelling is gelukt heb je drie opties: je kunt de speed pedelec, indien nodig, van een kenteken voorzien. Dit is namelijk nodig voordat je er de openbare weg mee op mag. De tweede optie is om het voertuig te schorsen. Hierdoor geldt er geen verzekeringsplicht en kun je er op rijden zodra je je rijbewijs hebt gehaald. Wel mag je gedurende de schorsingsperiode geen gebruik maken van de elektrische fiets. Doe je dat wel, dan loop je het risico op een boete.

 

Hoe werkt de overschrijving?

Als je de nieuwe eigenaar bent geworden van een elektrische fiets met een maximale snelheid van tussen de 25 en 45 kilometer per uur, dan moet deze wel op naam komen te staan. Pas dan geldt wettelijk gesproken van een nieuwe eigenaar. De kentekenoverschrijving van een speed-pedelec kun je op veel verschillende locaties doen, zoals bijvoorbeeld een kentekenloket. Daarbij dien je te beschikken over een aantal zaken: een geldig legitimatiebewijs, de kentekencard en de tenaamstellingscode mee te nemen. Deze documenten geef je af aan de medewerker, die vervolgens de fiets op jou naam zet. Daarnaast is het mogelijk om een kenteken online over te schrijven. Wel moet je hierbij beschikken over een aantal aanvullende zaken, zoals je DigiD-inloggegevens en een smartphone (Android) met de app ‘RDA-scanner’. Welke wijze van overschrijving je ook kiest, je krijgt altijd na afloop een vrijwaringsbewijs en een tenaamstellingsverslag mee. Het vrijwaringsbewijs is bestemd voor de vorige eigenaar en is een bewijs dat hij of zij niet meer verantwoordelijk is voor de fiets. Op het tenaamstellingsverslag vind je de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode. Het tweede deel van de code ontvang je enkele werkdagen per post van de RDW samen met de nieuwe kentekencard. Bewaar deze code goed, aangezien je deze weer nodig hebt als je de speed-pedelec wilt verkopen of inruilen. 

Tenaamstellingscode kwijt: wat nu?

Job heeft zijn speed-pedelec op internet te koop gezet. Na een paar dagen treft hij al een potentiële koper, die erg enthousiast is. Na een testrit te hebben gemaakt besluit de bezichtiger de fiets te kopen. Wat rest is de tenaamstelling te regelen. Echter, als Job de documenten wil verzamelen voor de overschrijving van het kenteken, blijkt dat hij de tenaamstellingscode kwijt is. Wat nu?

 

Hoe vraag ik een nieuwe tenaamstellingscode aan?

Als je de tenaamstellingscode van je speed-pedelec kwijt bent, dan kun je bij de RDW het een nieuwe tenaamstellingscode en/of kentekencard aanvragen. Hiervoor ga je naar de website van de RDW. Daar kies je voor ‘vervangende tenaamstellingscode aanvragen’ of ‘vervangend kentekenbewijs met tenaamstellingscode aanvragen’. , Vervolgens dien je het voertuigidentificatienummer of chassisnummer in te voeren. Wat rest is het betalen van het verschuldigde bedrag . Dit € 1,- ingeval van enkel een vervangende tenaamstellingscode of € 31,50,- als je ook kiest voor een vervangend kentekenbewijs. Wanneer de betaling heeft plaatsgevonden ontvang je per mail een aanvraagbevestiging. De nieuwe tenaamstellingscode en/of kentekencard wordt dan binnen vijf werkdagen per post verstuurd.

Kan ik met spoed een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen?

De aanvraag van een nieuwe tenaamstellingscode duurt tenminste twee werkdagen. Het doen van een spoedaanvraag is dus helaas niet mogelijk. Enkel een kentekencard met spoed aanvragen is wel mogelijk. Deze heb je dan nog dezelfde dag in huis. Uiteraard zitten er aan een spoedaanvraag van de kentekencard wel extra kosten verbonden. Zo betaal je € 200,- als je de nieuwe card laat versturen en € 50,- wanneer je hem ophaalt op de vestiging in Veendam.

 

Aangezien Job geen spoedaanvraag van de tenaamstellingscode kan doen, is het verstandig om de afspraak met de koper te verzetten. De aanvraag voor een nieuwe tenaamstellingscode kost namelijk minstens twee werkdagen. Ben je echter de kentekencard kwijt, dan behoord een spoedaanvraag wel tot de mogelijkheden. Je beschikt dan dezelfde dag nog over de nieuwe kentekencard. Wees er wel van bewust dat je hier extra voor betaald. Bewaar de tenaamstellingscode en de kentekencard in het vervolg goed.

 

Waar en wanneer kan ik mijn kenteken overschrijven?

Heb je je speed-pedelec verkocht, dan moet deze eerst op naam gezet worden. Pas dan ben je gevrijwaard van de voertuigverplichtingen. Echter, wanneer en bij welke plaatsen kun je eigenlijk terecht voor de tenaamstelling?

 

Fiets op naam zetten bij een kentekenloket

De tenaamstelling van een snelle elektrische fiets (speed-pedelec) is mogelijk bij veel verschillende bedrijven en locaties. Misschien wel de meest bekende is het kentekenloket bij de gemeenten. Hier kunnen burgers en eigenaren van bedrijven het kenteken van diverse voertuigen overschrijven. Zolang bedrijven zijn aangesloten bij de Stichting Kentekenloket, kun je er terecht voor de tenaamstelling van een speed-pedelec.

 

Tenaamstelling wijzigen bij het postkantoor

Naast de overschrijving bij gemeenten en bedrijven die zijn aangesloten bij de Stichting Kentekenloket, is het ook mogelijk om de tenaamstelling bij postkantoren te regelen. Er zijn maar liefst 900 postkantoorlocaties waarbij je een speed-pedelec op naam kunt zetten. Zorg wel altijd dat je een geldig legitimatiebewijs, de kentekencard en de tenaamstellingscode meeneemt naar het postkantoor. Zonder deze zaken is overschrijven namelijk niet mogelijk. Kijk op de site van de PostNL voor een overzicht van de dichtstbijzijnde overschrijvingslocaties.

 

Kenteken overschrijven via internet

Het is ook mogelijk om de tenaamstelling thuis te regelen. Daarvoor ga je naar de website van het RDW en kies je voor ‘voertuig overschrijven’. Daarna dien je in te loggen met je DigiD-gegevens. Je krijgt dan een QR-code te zien die je moet scannen de app ‘RDA-scanner’ (alleen voor Android). Vervolgens vindt er nog extra controle scan plaatsvindt van je identiteitsbewijs. Als je dat gedaan hebt kom je in de online overschrijvingsdienst van de RDW. Wat rest is het invullen van de gegevens en het betalen van het bedrag. Als de tenaamstelling gelukt is ontvang je per mail een link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag. Meestal verstuurd de RDW de nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode de volgende werkdag per post al naar je toe.

 

Kenteken overschrijven bij een supermarkt

Tevens kun je bij steeds meer supermarkten terecht voor de tenaamstelling van voertuigen. Zolang deze supermarkten maar zijn aangesloten zijn bij de Stichting Kentekenloket, beschikken ze over de dienst om voertuigen op naam te zetten. Voorbeelden van supermarkten die over deze dienst beschikken zijn de Jumbo en de Albert Heijn. Neem wel altijd een geldig legitimatiebewijs, de kentekencard en de tenaamstellingcode mee.

 

Wanneer kan ik mijn kenteken overschrijven?

Naast dat je voor het overschrijven van je kenteken op doordeweekse dagen terecht kunt bij verschillende bedrijven en locaties, is het tegenwoordig zelfs mogelijk om op zaterdag en zondag de tenaamstelling te regelen. Het is wel aan te raden om van te voren de openingstijden te checken, aangezien deze per vestiging en locatie kunnen verschillen. Maak daarom pas de afspraak voor de tenaamstelling, als je zeker weet dat de desbetreffende locatie geopend is.

 

Voor de overschrijving van je speed-pedelec fiets kun bij veel verschillende locaties terecht. Naast dat je elke dag van de week kunt overschrijven, is het ook mogelijk om online de tenaamstelling te regelen. Het voordeel hieraan is dat je niet afhankelijk bent van openingstijden. Besluit je alsnog een locatie te bezoeken, raadpleeg dat wel goed van te voren de openingstijden.

 

Kenteken overschrijven op een doordeweekse dag

Als je een nieuwe of tweedehandse speed-pedelec hebt aangeschaft, dan dient je deze te worden overgeschreven. Tegenwoordig hoef je daarvoor niet alleen maar naar het postkantoor, maar kun je bij veel meer bedrijven en locaties terecht voor de tenaamstelling.

 

De 900 postkantoren in Nederland beschikken over de dienst om een voertuig over te schrijven. Ook zijn er steeds meer bedrijven die zich aansluiten bij de Stichting Kentekenloket. Hierdoor kun je bijvoorbeeld bij supermarkten en winkels als de Primera de kentekenoverschrijving regelen. Mocht er geen kentekenloket bij je in de buurt zitten, dan kun je de tenaamstelling ook online regelen. Echter dien je dan wel te beschikken over een Android smartphone (app RDA-scanner) en DigiD-inloggegevens.

 

Het tenaamstellen van een elektrische fiets is alleen noodzakelijk als deze een maximale snelheid van tussen de 25 en 45 kilometer per uur kan bereiken. Je kunt uiteraard doordeweeks terecht voor de overschrijving van een speed-pedelec. Wel kunnen de openingstijden per locatie verschillen. Check daarom goed of de desbetreffende vestiging echt open is voordat je een afspraak maakt. Zorg dat je verder altijd een geldig legitimatiebewijs, de kentekencard en de tenaamstellingscode meeneemt.

 

Speed-pedelec overschrijven in het weekend

Naast dat je op doordeweekse dagen kunt overschrijven, is het ook mogelijk om in het weekend de overschrijving van je elektrische fiets te regelen. De verschillende bedrijven en instanties die deze dienst aanbieden zijn: postkantoren, gemeenten en kentekenloketten bij supermarkten en winkels. Daarnaast kun je natuurlijk altijd online overschrijven.

 

Is het overschrijven van mijn kenteken op zaterdag mogelijk?

Wil je je speed-pedelec op zaterdag overschrijven, dan is dat ook mogelijk. Zoals eerder gezegd  kun je bij veel bedrijven die aangesloten zijn bij de Stichting Kentekenloket een voertuig tenaamstellen. Wees er wel van bewust dat erg gewijzigde openingstijden kunnen zijn. Voor een overzicht van de exacte openingstijden kun je de website van de PostNL raadplegen.

 

Kan ik mijn speed-pedelec op zondag overschrijven?

Vroeger was het ondenkbaar, maar tegenwoordig kun je zelf op zondag je speed-pedelec overschrijven. Net als op de zaterdag zijn er op zondag ook vaak aangepaste openingstijden en veel gemeenten zijn zelfs gesloten. Check daarom wel van te voren de openingstijden, zodat je daarop je afspraak kunt afstemmen. Natuurlijk kun je nog altijd online een voertuig op naam zetten.

 

Een snelle elektrische fiets tenaamstellen in het weekend is dus geen probleem, maar weet wel dat bedrijven aangepaste openingstijden kunnen hanteren. Je kunt bij veel verschillende bedrijven terecht, zoals kentekenloketten bij winkels en gemeenten. Check vooraf goed de openingstijden, zodat je zeker weet dat je kunt overschrijven. Tevens kun je nog altijd online een voertuig overschrijven.

 

Kan ik mijn fiets met spoed overschrijven?

Een fiets met trapondersteuning die een maximale snelheid tussen de 25 en 45 kilometer per uur kan bereiken, moet verplicht geregistreerd worden. Dit doe je door het kenteken over te schrijven bij een kentekenloket. De tenaamstelling van de zogenoemde speed-pedelec kan helaas niet met spoed plaatsvinden, aangezien de aanvraag enkele werkdagen in beslag neemt. Mocht je de kentekencard en/of de tenaamstellingscode kwijt zijn, dan is het mogelijk om op de website van de RDW een nieuw exemplaar aan te vragen. Enkel een vervangende tenaamstellingscode aanvragen kost € 1,-. Kies je voor de combinatie met een kentekencard, dan kost je dat € 31,50. Het is tevens mogelijk om een kentekencard met spoed aan te vragen. Wel betaal je daar een flink bedrag extra voor: € 200,- voor het laten bezorgen van de card en € 50,- als je besluit de vervangende kentekencard op te halen op de vestiging in Veendam.

 

Welke voertuigverplichtingen volgen na tenaamstelling?

Kevin moet elke dag slechts 15 kilometer afleggen om bij zijn werk te komen. Om de hoge kosten van een auto te voorkomen, besluit hij een speed-pedelec aan te schaffen. Ideaal natuurlijk, aangezien je niet met wegenbelasting te maken hebt. Maar hoe zit het eigenlijk verder met de voertuigverplichtingen. Moet het voertuig verzekerd worden en waar moet de fiets zelf aan voldoen?

 

Moet ik mijn speed-pedelec direct bij overschrijven verzekeren?

Als je een speed-pedelec hebt aan geschaft, dan geldt dat je hem meteen na de overschrijving minimaal WA verzekerd. Je kunt meteen na de tenaamstelling een verzekering afsluiten, waarna je in meeste gevallen een ‘voorlopige dekking’ krijgt. Dit houdt in dat je de fiets gelijk kunt gebruiken, mits de speed-pedelec over een bromfiets kenteken beschikt. Is de fiets niet verzekerd? Dan loop je het risico op een hoge boete. Krijg je het voertuig niet verzekerd, bijvoorbeeld omdat je nog niet over het bromfietsrijbewijs beschikt, dan kun je kiezen om de fiets te schorsen. Hierdoor geldt er geen verzekeringsplicht, echter mag je gedurende de periode geen gebruik maken van het voertuig.

 

Welke andere verplichtingen gelden er voor de speed-pedelec?

Je hoeft na de aanschaf van een snelle elektrische fiets geen wegenbelasting te betalen. Wel gelden er een aantal andere verplichtingen na de aankoop. Als eerste dien je te beschikken over een goedgekeurde bromfiets- of speed-pedelec-helm. Daarnaast moet je een gele bromfietskentekenplaat op de fiets gemonteerd hebben en dien je op een bromfietspad of op de rijbaan te rijden. Tot slot is het verplicht om altijd het kentekenbewijs bij je te hebben. Deze moet je namelijk kunnen tonen bij controles van de politie.

 

Na de aanschaf van een speed-pedelec fiets volgen er niet heel veel voertuigverplichtingen. Het belangrijkste is dat je na de kentekenoverschrijving de fiets gelijk verzekerd of schorst. Tevens dien je te beschikken over een goedgekeurde helm, een gele kentekenplaat en moet je altijd het kentekenbewijs kunnen tonen.

 

Met welke rechtspersonen kun je te maken krijgen?

De overschrijving van een speed-pedelec verloop niet altijd hetzelfde. Het verschilt per situatie en is afhankelijk van het feit of je hem bij een dealer of van een particulier koopt. Ook is het mogelijk om de fiets op naam van een rechtspersoon te zetten.

 

Hoe werkt het als ik een fiets koop van een particulier?

Als je een tweedehandse speed-pedelec koopt van een particulier, dan is het voordeel dat je vaak een stuk goedkoper uit bent in vergelijking met een dealer. Na aanschaf is het op naam zetten van de fiets noodzakelijk, aangezien je er een bromfietskenteken voor nodig hebt. Voor de tenaamstelling  kun je terecht bij een kentekenloket en het is aan te raden om dit samen met de verkoper te doen. Neem de volgende zaken mee naar de overschrijvingslocatie: een geldig legitimatiebewijs, de kentekencard en de tenaamstellingscode. Op de overschrijvingslocatie zal de medewerker vragen om de documenten. Vervolgens wordt het voertuig overgeschreven. Als je het bedrag betaald hebt, ontvang je het vrijwaringsbewijs (bestemd voor de verkoper) en het tenaamstellingsverslag (met het eerste deel van de tenaamstellingscode). De RDW stuurt de kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode binnen enkele werkdagen per post naar je toe.

 

Hoe werkt het overschrijven als ik een speed-pedelec koop van een bedrijf?

De tenaamstelling van een speed-pedelec verloopt bij een dealer anders dan bij particuliere aanschaf. Bij deze laatste dien je de overschrijving zelf met de verkoper te regelen. Ingeval van de aankoop bij een dealer, regelt de verkoper de overschrijving. Wel ben je verplicht om alsnog een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Is de overschrijving gelukt, dan ontvang je het tenaamstellingsverslag en meestal de volgende werkdag al de nieuwe kentekencard met het tweede deel van de tenaamstellingscode. Bewaar de complete code goed, want deze heb je weer nodig als je de speed-pedelec bijvoorbeeld wilt inruilen, verkopen of schorsen.

 

Tevens is het mogelijk om de elektrische fiets op naam van een rechtspersoon te zetten. Voorbeelden van rechtspersonen zijn bijvoorbeeld de BV, NV of stichting. Wel dien je te beschikken over de zogenoemde bevoegdheid ‘Tenaamstelling Voertuigbedrijf’ (TV) en moet de speed-pedelec opgenomen zijn in de bedrijfsvoorraad. Mocht je als eigenaar van een bedrijf niet in staat zijn om de tenaamstelling zelf te regelen, dan kun je iemand machtigen. Hij of zij is dan tekenbevoegd. De overschrijving op naam van een rechtspersoon verloopt als volgt: start het computerprogramma ‘Tenaamstelling Voertuigbedrijf’ (TV) en vul de gegevens in. Kies vervolgens voor de opdracht tenaamstelling. Maak de keuze of je het vrijwaringsbewijs wilt uitprinten of niet. Bewaar het tenaamstellingsverslag goed. Vervolgens ontvang je de nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingsode enkele werkdagen later per post. De oude kentekencard kan nu vernietigd worden.

 

Hoe gaat de tenaamstelling als ik een speed-pedelec lease of aanschaf met financial lease?

Het is ook mogelijk om een speed-pedelec te leasen of aan te schaffen middels financial lease. De overschrijving verloopt hierbij grotendeels hetzelfde als bij het kopen van een dergelijke fiets bij een dealer. Neem daarom altijd een geldig legitimatiebewijs mee, zodat de verkoper het voertuig kan overschrijven. Als de kentekenoverschrijving gelukt is, ontvang je bij het ophalen het tenaamstellingsverslag mee. De tenaamstellingscode is bestemd voor de lease- of financieringsmaatschappij. De RDW stuurt tot slot de nieuwe kentekencard enkele werkdagen na de tenaamstelling per post op.

 

Hoe de tenaamstelling verloopt hangt dus af van de manier van aankoop. Ingeval van aanschaf van een tweedehandse speed-pedelec bij een particulier dien jezelf het kenteken over te schrijven. Dit is mogelijk bij verschillende locaties, zoals kentekenloketten, supermarkten, winkels en PostNL-punten. Zorg dat je altijd een geldig legitimatiebewijs, de kentekencard en de tenaamstellingscode meeneemt. Kies je voor lease/financial lease of aanschaf bij een dealer, dan zet de medewerker van het bedrijf het voertuig op je naam. Bedenk tot slot dat als je de speed-pedelec op naam wilt zetten van een rechtspersoon je moet beschikken over de bevoegdheid Tenaamstelling Voertuigbedrijf (TV).

 

Belangrijke informatie voor koper

Heb je een nieuwe of tweedehandse speed-pedelec gekocht, dan is het belangrijk dat deze op je naam komt te staan. Het is aan te raden om de overschrijving samen met de verkoper te doen, aangezien hij of zij dient te beschikken het vrijwaringsbewijs. Neem altijd de volgende drie documenten mee voor de tenaamstelling: een geldig legitimatiebewijs, de kentekencard en de tenaamstellingscode. Wanneer je op de overschrijvingslocatie bent, geef je de documenten af aan de medewerker. Hij of zij zal de kentekenoverschrijving dan verder afhandelen. Als de tenaamstelling is gelukt ontvang je een tenaamstellingsverslag (incl. eerste deel van de tenaamstellingscode) en het zogenoemde vrijwaringsbewijs. Deze laatste is dus bestemd voor de verkoper en betreft een bewijs dat hij/zij gevrijwaard is van eventuele voertuigverplichtingen, zoals de verzekering. Enkele werkdagen later ontvang je van de RDW per post de nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode. Zorg dat je de betaling veilig uitvoert en de fiets na de tenaamstelling verzekerd. Tot slot dien je voor gebruik van de speed-pedelec te beschikken over een goedgekeurde helm en een gele bromfietskentekenplaat.

 

Belangrijke informatie voor verkoper

Als verkoper is het van belang dat je na de overschrijving beschikt over het vrijwaringsbewijs. Dit document dient als bewijs dat je gevrijwaard bent van eventuele voertuigverplichtingen. Voor het goed verlopen van de betaling, is het aan te raden om de koper te vragen het afgeschreven bedrag te laten zien. Overigens, als je allebei dezelfde bank hebt zie je het bedrag meestal gelijk op je rekening bijgeschreven. Tel bij betaling in contanten het bedrag zorgvuldig na en controleer het geld eventueel op echtheid door middel van detectieapparatuur. Zeg tot slot de verzekering op. Dit doe je door een kopie van het vrijwaringsbewijs te sturen naar de verzekeringsmaatschappij.

 

Tot slot

Bij de aanschaf van een gebruikte of nieuwe speed-pedelec fiets geldt de verplichting dat deze op naam wordt gezet. Zorg dat je voor de kentekenoverschrijving beschikt over een geldig legitimatiebewijs, de kentekencard en de tenaamstellingscode. Regel de overschrijving samen met de verkoper, aangezien deze moet beschikken over het vrijwaringsbewijs.

 

Je kunt voor de tenaamstelling van een speed-pedelec bij verschillende bedrijven terecht. Veel daarvan zijn aangesloten bij de Stichting Kentekenloket, zoals postkantoren, supermarkten en kentekenloketten bij het gemeentehuis. Je kunt ten alle tijden de overschrijving regelen, aangezien de overschrijvingslocaties vaak zeven dagen per week geopend zijn. Check wel goed de openingstijden, want deze kunnen (vooral in het weekend) worden aangepast. Mocht je de tenaamstellingscode kwijt zijn, dan kun je een vervangende code aanvragen. Deze wordt dan binnen twee dagen per post verstuurd. Tevens is het mogelijk om een nieuwe kentekencard aan te vragen. Hierbij is een spoedaanvraag wel mogelijk, al betaal je daarvoor een flinke meerprijs.

 

Vergeet de speed-pedelec na de overschrijving niet te verzekeren. Mocht je hem niet verzekerd krijgen, bijvoorbeeld omdat je er nog geen rijbewijs voor hebt, dan kun je de fiets nog altijd schorsen. Ingeval van schorsen hoef je geen verzekering af te sluiten, echter mag je de speed-pedelec gedurende de schorsingsperiode niet gebruiken. Doe je dit wel, dan loop je het risico op een boete. Zorg tot slot dat je beschikt over een goedgekeurde helm en een gele bromfietskentekenplaat.