Je Motor Overschrijven

Motor overschrijven en tenaamstelling wijzigen

Je bent al een tijdje op zoek naar een bepaald type motor: de Honda CBR 600F. Na een lange zoektocht vind je dan uiteindelijk je droommotor en nog wel in je favoriete kleurstelling: rood met zwart. Na contact te hebben gehad met de verkoper kun je dezelfde dag nog langskomen. Op het adres aangekomen staat het racemonster op je te wachten. In het echt is hij nog mooier. Na een proefrit en inwinning van informatie besluit je de motor te kopen. Maar welke dingen moeten er nu geregeld worden? Hoe werkt het op naam zetten en waar en wanneer kan ik dat doen? Welke documenten moet ik meenemen voor de overschrijving? Kan je ook zonder rijbewijs een motor op naam zetten en wat te doen als ik de tenaamstellingscode kwijt ben? Allemaal vragen die hieronder beantwoord zullen worden.

  

Wanneer worden motoren overgeschreven?

Bij de aanschaf van een nieuwe of tweedehandse motor moet deze op naam worden gezet. Dit wordt ook wel overschrijven van het kenteken genoemd. Simpelweg zou je dus kunnen zeggen dat motoren worden overgeschreven wanneer gewisseld wordt van eigenaar. Is de motor eenmaal op naam gezet dan betekent dit dat je wettelijk eigenaar bent van het voertuig. Eerder, ook al is de betaling al geschied, ben je nog geen eigenaar.

Welke documenten moet ik meenemen en wie moeten hierbij aanwezig zijn?

Als je je motor op naam wil zetten dan dien je over een aantal zaken te beschikken. Zo moet je beschikken over een geldig legitimatiebewijs. Deze dien je op de dag van overschrijving te tonen zodat men weet dat je bevoegd bent het voertuig op naam te zetten. Onder geldige legitimatiebewijzen vallen het rijbewijs, het paspoort en de identiteitskaart. Daarnaast zijn de kentekencard en de tenaamstellingscode van de motor van belang voor het op naam zetten. De tenaamstellingscode bestaat uit twee delen: het eerste deel is te vinden op het oude tenaamstellingsverslag en het tweede deel heeft de verkoper samen met de kentekencard gekregen. Door deze twee delen samen te voegen kan de motor worden overgeschreven. Als alles in orde is krijg je als nieuwe eigenaar een tenaamstellingsverslag met het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode. Tevens krijg je een vrijwaringsbewijs mee die bestemd is voor de vorige bereider. Dit betreft een bewijs dat de motor een nieuwe eigenaar heeft gekregen. Het tweede deel van de tenaamstellingscode alsmede de nieuwe kentekencard ontvang je meestal de volgende werkdag in huis. Bewaar deze code goed, want deze heb je weer nodig wanneer je de motor weer inruilt, verkoopt of schorst.

Kan ik een motor op naam zetten zonder (geldig) rijbewijs?

Heb je dan eindelijk de beschikking over je droommotor dan moet je deze wel eerst op naam laten zetten. Maar kun je eigenlijk een motor overschrijven zonder (geldig) rijbewijs? Het antwoord is ja, maar het heeft nog wel wat verdere uitleg nodig. Het op naam van zetten van een motorfiets is mogelijk wanneer je beschikt over een geldig legitimatiebewijs (dat toont dat je 18 jaar of ouder bent), de tenaamstellingscode en de kentekencard. Daarbij maakt het niet uit welk motorrijbewijs je hebt. Zo kun je beschikken over het A1, A2 en A motorrijbewijs. Aan elk categorie motorrijbewijs zitten een aantal voorwaarden. Zo mag je met het A1 en A2 rijbewijs lichte tot middelzware motoren rijden, die respectievelijk niet meer dan 11 kW en 35 kW vermogen hebben. Met het A rijbewijs mag je op motoren rijden met een onbeperkt hoeveelheid vermogen. Het kan zo zijn dat je een A2 rijbewijs hebt, maar toch een motor waar een A rijbewijs voor benodigd is hebt aangeschaft. Mits je beschikt over bovenstaande zaken kan de motor gewoon op naam worden gezet. Echter, doordat je er geen rijbewijs voor hebt, mag je er niet op rijden en krijg je hem ook niet verzekerd. Wat je dan kunt doen is de motor schorsen bij het RDW en wachten tot je het A rijbewijs hebt gehaald. Op deze manier hoef je de motor ook niet te verzekeren. Voorwaarde is wel dat de motor op eigen terrein, dus niet op de openbare weg, komt te staan.

 

 

Hoe werkt de overschrijving?

Als je nog nooit een voertuig hebt overgeschreven dan kan het nog best een ingewikkelde bezigheid zijn. Weet in ieder geval dat voor het op naam zetten van een voertuig drie zaken benodigd zijn. Eén daarvan is een geldig legitimatiebewijs, zoals een rijbewijs of paspoort. Daarnaast is het belangrijk dat je de kentekencard en de tenaamstellingscode, bestaande uit twee delen, meeneemt. Beschik je nog over het oude papieren kentekenbewijs neem dan het overschrijvingsbewijs mee. Je kunt op verschillende plekken terecht voor de overschrijving van een motor. Het kentekenloket bij gemeenten en postkantoren zijn het populairst. Hierbij geef je de meegenomen documenten af aan de medewerker en wanneer alles in orde is krijg je het tenaamstellingsverslag en overschrijvingsbewijs mee. Liever thuis blijven? Dat is ook mogelijk. Op de website van het RDW kun je online een voertuig op naam laten zetten. Echter is deze manier iets ingewikkelder. Je dient namelijk in te loggen met je DigiD gegevens, waarna er een QR code in beeld komt die je moet scannen met de app ‘RDA-scanner’. Deze is nog alleen maar beschikbaar voor Android telefoons en dus niet voor iedereen te gebruiken. Als je van deze dienst gebruik maakt ontvang je na de procedure doorlopen te hebben een link per mail naar het overschrijvingsbewijs en het tenaamstellingsverslag (met het eerste deel van de tenaamstellingscode). De kentekencard ontvang je met het tweede deel van de tenaamstellingscode meestal de volgende werkdag per post op je adres. Bewaar deze code goed, want deze heb je nodig wanneer je de motor weer inruilt, verkoopt of schorst.

Tenaamstellingscode kwijt: wat nu?

Henk heeft zijn Yamaha MT-07 nog maar een paar dagen te koop staan, maar heeft nu al veel biedingen op zijn motor. Op een gegevens moment treft Henk een serieuze koper die wil komen kijken en proefrijden. De potentiële koper is helemaal weg van de motor en wil hem kopen. Henk en de koper komen onder het genot van een kopje koffie tot een mooie prijs waar ze beide mee kunnen leven. Als Henk de benodigde documenten voor de tenaamstelling opzoekt blijkt dat hij een deel van de tenaamstellingscode kwijt is. Hij mist het tweede deel van de code. Wat moet Henk nu?

Hoe vraag ik een nieuwe tenaamstellingscode voor mijn motor aan?

Mocht je de tenaamstellingscode gedeeltelijk of zelfs helemaal niet meer kunnen vinden, dan is het mogelijk om een nieuwe tenaamstellingscode en/of kentekencard aan te vragen bij het RDW. Het is heel gemakkelijk om online een tenaamstellingscode aan te vragen. Dit doe je door op de website van het RDW te kiezen voor ‘vervangende tenaamstellingscode aanvragen’. De tweede stap is het kiezen voor ‘alleen een tenaamstellingscode aanvragen’ en/of ‘ook een kentekencard’. Wat rest is het invullen van het chassisnummer van de motor en het voldoen van het te betalen bedrag. Als de betaling heeft plaatsgevonden krijg je per mail een bevestiging van de aanvraaggegevens. In de meeste gevallen ontvang je de nieuwe tenaamstellingscode en/of kentekencard binnen vier werkdagen per post.

Kan ik met spoed een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen?

Mocht je met spoed een nieuwe kentekencard willen aanvragen, dan is dat ook mogelijk. Deze spoedaanvraag is gemakkelijk zelf te doen via het RDW. Hierdoor heb je het nieuwe kentekenbewijs dezelfde dag nog in huis. Je betaald voor deze spoedaanvraag wel extra: € 200 voor het laten toesturen per post en € 50 als je de kentekencard komt ophalen op de vestiging in Veendam. Met spoed een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen is helaas niet mogelijk. Op zijn vroegst ontvang je de nieuwe tenaamstellingscode na twee werkdagen in de brievenbus.

 

Voor Henk zit er niets anders op dan de afspraak te verzetten. Het duurt namelijk minstens twee werkdagen voordat hij de nieuwe tenaamstellingscode ontvangt. Een spoedaanvraag van de kentekencard is wel mogelijk. Wees ervan bewust dat de tenaamstellingscode erg belangrijk is. Berg deze daarom goed op, want dat bespaard je een hoop geregel en stress.

  

Waar en wanneer kan ik mijn motor kenteken overschrijven?

Ben je een nieuwe eigenaar geworden van een motor, dan dient als voorwaarde om van eigenaar te spreken dat je hem op naam laat zetten. Pas dan is de vorige bereider van de motor gevrijwaard en is diegene niet meer verantwoordelijk voor de apk, verzekering en eventuele verkeersboetes. Waar kun je echter terecht voor het overschrijven van een motor kenteken?

Motor op naam zetten bij een kentekenloket

Bij een kentekenloket ben je aan het juiste adres voor het op naam laten zetten van een motorfiets. Het op naam zetten of overschrijven van een voertuig bij een kentekenloket is heel eenvoudig. Zorg dat je beschikt over een geldig legitimatiebewijs, de kentekencard en de tenaamstellingscode. Er zijn veel bedrijven en organisaties die zijn aangesloten bij de Stichting Kentekenloket. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld gemeenten en PostNL locaties.

Tenaamstelling wijzigen bij het postkantoor

Ook is het mogelijk om de tenaamstelling van een motor te regelen bij een postkantoor. Het kenteken wordt dan ‘overgeschreven’ op naam van een nieuwe eigenaar. In Nederland zijn maar liefst 900 postkantoren die als dienst het overschrijven van voertuigen aanbieden. Je geeft de benodigde documenten aan de medewerker. Vervolgens regelt hij of zij de tenaamstelling en als alles in orde is ontvang je een vrijwaringsbewijs (voor de verkoper) en een tenaamstellingsverslag (met het eerste deel van de tenaamstellingscode). De kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode ontvang je de volgende werkdag per post thuis gestuurd.

Kenteken overschrijven via internet

Is er geen kentekenloket bij je in de buurt of regel je liever de overschrijving thuis, dan is het ook mogelijk om de tenaamstelling online te regelen. Via de website van de RDW is het mogelijk om met behulp van je DigiD-inloggegevens je motor over te schrijven. Als voorwaarde dien je te beschikken over een Android smartphone, aangezien de benodigde app ‘RDA lezer’ alleen via dat besturingssysteem toegankelijk is. Door de QR code op de website te scannen kom je in de online overschrijvingsdienst van de RDW. Wat rest is het doorlopen van de stappen. Als de betaling is voldaan ontvang je een mail met daarin een link naar het overschrijvingsbewijs en het tenaamstellingsverslag. Deze dien je uit te printen. De RDW zal de kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode binnen enkele werkdagen opsturen.

Kenteken overschrijven bij een supermarkt

Naast dat je bij postkantoren en kentekenloketten bij gemeenten terecht kunt voor de overschrijving van een kenteken, is het ook mogelijk om bij sommige supermarkten de tenaamstelling van de motor te regelen. Wees er wel van bewust dat niet alle supermarkten deze dienst aanbieden. Zo moeten ze aangesloten zijn bij de Stichting Kentekenloket. Neem altijd de drie benodigde zaken mee als je een kenteken wilt overschrijven. Dit zijn: een geldig legitimatiebewijs, de tenaamstellingscode en de kentekencard. Bij het ontbreken van een van deze documenten is de tenaamstelling van een voertuig niet mogelijk.

Wanneer kan ik mijn kenteken overschrijven?

Voor het overschrijven van een kenteken kun je zowel doordeweeks als in het weekend terecht. De openingstijden kunnen wel per locatie en bedrijf variëren. Check dus vooraf goed welke openingstijden er worden gehanteerd voordat je een afspraak maakt voor de tenaamstelling van je motor. Zoals gezegd is het ook mogelijk om op zaterdag en zondag de overschrijving te regelen, bijvoorbeeld bij PostNL locaties. Op de website van de PostNL check je heel gemakkelijk de openingstijden van de verschillende vestigingen. Zo kom je nooit voor vervelende verassingen te staan.

 

Voor de tenaamstelling van je motor kun je bij veel verschillende locaties en instanties terecht. Kentekenlokketten, supermarkten, postkantoren, online overschrijven: allemaal mogelijkheden voor het regelen van de tenaamstelling van een voertuig. Bedenk wel dat de openingstijden per bedrijf kunnen verschillen. Raadpleeg daarom eerst de openingstijden van een bepaalde vestiging voordat je een afspraak met de koper of verkoper maakt.

Kenteken overschrijven op een doordeweekse dag

Als je een tweedehands motor koopt of aanbiedt dan dien je deze op naam te zetten van de nieuwe eigenaar. Pas als de overschrijving gelukt is, is de verkoper gevrijwaard van apk, verzekering en eventuele boetes. Vroeger kon je alleen nog terecht bij groot postkantoren voor de tenaamstelling van een voertuig, echter zijn er nu veel meer instanties die deze dienst aanbieden. Zo zijn er in Nederland maar liefst 900 PostNL locaties die aangesloten zijn bij de Stichting Kentekenloket en die doordeweeks geopend zijn. Check wel altijd goed de openingstijden van de desbetreffende instantie, want deze kunnen namelijk nog wel eens verschillen. Daarnaast kun je bij gemeenten, autogarages en winkels als de Primera terecht voor een kentekenoverschrijving. Wil je helemaal niet meer afhankelijk zijn openingstijden dan is het ook mogelijk om online via de website van het RDW de tenaamstelling van je motor te regelen. Wel dien je hier over een aantal aanvullende gegevens te beschikken, zoals de app ‘RDA lezer’ (alleen beschikbaar voor Android toestellen). Zorg dat je, ingeval van overschrijving bij een kentekenloket of andere instantie, wel altijd beschikt over de volgende zaken: een geldig legitimatiebewijs, de kentekencard en de tenaamstellingscode.

Tenaamstelling wijzigen in het weekend

Er zijn verschillende locaties waarbij je in het weekend terecht kunt voor de overschrijving van het kenteken van je motor. Voorbeelden zijn postkantoren en kentekenloketten bij supermarkten, winkels en gemeenten. Tevens is het mogelijk om online via de website van de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) de tenaamstelling van het voertuig te regelen. Let wel op dat de openingstijden van de verschillende locaties kunnen variëren.

Is het overschrijven van mijn kenteken op zaterdag mogelijk?

Naast dat je natuurlijk op werkdagen de tenaamstelling van je motor kunt regelen, is het ook mogelijk om dit op zaterdag te doen. Veel bedrijven die zaterdags geopend zijn, zijn aangesloten bij de Stichting Kentekenloket. Meestal lopen de openingstijden van deze instanties van 9:00 tot 17:00. Check voordat je een afspraak maakt eerst online of de desbetreffende instantie geopend is.

Kan ik mijn motor op zondag overschrijven?

Je kunt zelfs op zondag je motor overschrijven, in tegenstelling tot een paar jaar geleden. Toen was het alleen mogelijk om op werkdagen de tenaamstelling van een voertuig te regelen. Veel postkantoren en andere bedrijven die zijn aangesloten bij de Stichting Kentekenloket zijn tegenwoordig ook zondags geopend. Check vooraf wel goed de openingstijden, aangezien ze per locatie kunnen variëren. Op deze manier loop je niet het risico dat je de overschrijving moet uitstellen.

 

Het is dus geen probleem om in het weekend een motorfiets over te schrijven. Kort samengevat kun je zeven dagen per week bij verschillende locaties, zoals postkantoren en kentekenloketten terecht voor de tenaamstelling van voertuigen. Raadpleeg wel goed van te voren de openingstijden. Dit voorkomt telleurstelling en een hoop stress. Liever niet afhankelijk zijn van de openingstijden? Dan kun je nog altijd online het kenteken overschrijven. Ga hiervoor naar de website van het RDW.

Kan ik mijn motor met spoed overschrijven?

Ben je met je motor gewisseld van eigenaar dan dien je deze over te schrijven. Het is belangrijk dat je als verkoper een zogenoemd vrijwaringsbewijs krijgt. Dit document geldt als bewijs dat je geen eigenaar meer bent van het voertuig. Bovendien ben je dan ook niet meer verantwoordelijk voor de verzekering en eventuele verkeersboetes. Je kunt bij veel verschillende bedrijven, zeven dagen per week, terecht voor de overschrijving van een motor. Voorbeelden van overschrijvingslocaties zijn PostNL kentekenloketten, gemeenten en supermarkten. Een overschrijving is in een paar minuten geregeld. Mocht je de kentekencard kwijt zijn dan kun je met spoed een nieuw exemplaar aanvragen. Echter zitten hier wel extra kosten aan verbonden: € 200,- voor het verzenden en € 50,- voor het ophalen van de kentekencard op de vestiging in Veendam. Een nieuwe tenaamstellingscode met spoed aanvragen is niet mogelijk, omdat dit minstens twee dagen duurt. De kosten voor het aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode bedragen slechts € 1,-. Deze code wordt binnen vier dagen per post naar je toegestuurd.

Welke voertuigverplichtingen volgen na tenaamstelling?

Na jaren gespaard te hebben kan je dan eindelijk die mooie motor kopen. Samen met de verkoper laat je de motor op je naam zetten. Later vraag je je echter af welke voertuigverplichtingen volgen na de tenaamstelling. Moet je de motor direct verzekeren en hoe zit het met de wegenbelasting? Is er ook een apk voor motorfietsen?

Moet ik mijn motor direct bij overschrijven verzekeren?

Wil je na de tenaamstelling meteen rijden met de motor? Dan dien je hem eerst minimaal WA te verzekeren. Doe je dit niet dan rijd je onverzekerd rond en pleeg je een strafbaar feit. Gevolg is dat je het risico loop op een boete van € 400,-. Meteen nadat de tenaamstelling van je motor gelukt is kun je meteen een verzekering afsluiten. In de meeste gevallen wordt er een voorlopige dekking gegeven, waardoor je gewoon naar huis kunt rijden. Krijg je de motorfiets niet verzekerd, bijvoorbeeld omdat je er nog geen rijbewijs voor hebt, dan kun je hem schorsen. Doordat je het voertuig niet gebruikt hoef je er ook geen wegenbelasting en verzekeringspremie voor te betalen. Bedenk hierbij wel dat er niet op de motor gereden mag worden. Bij het ophalen bij een particulier zal je de motor dus bijvoorbeeld met een aanhanger moeten transporteren. Daarnaast moet hij ook op eigen terrein worden geplaatst. Doe je dit niet dan riskeer je het krijgen van een hoge boete.

Vanaf welk moment moet ik wegenbelasting betalen?

Vanaf het moment dat de motor op je naam staat ben je de nieuwe eigenaar van het voertuig. Voor elk motorrijtuig geldt dat je er wegenbelasting voor moet betalen. Hier hoef je, in tegenstelling tot de verzekering, niets voor te doen. De belastingdienst krijgt automatisch bericht dat de motor op je naam staat. Na enkele dagen ontvang je per post een brief waarin staat vermeld hoeveel wegenbelasting je per kwartaal moet betalen. Je kunt ervoor kiezen om de wegenbelasting per drie maanden middels acceptgiro te betalen, echter biedt de belastingdienst je ook de optie om door middel van automatische incasso het verschuldigde bedrag aan wegenbelasting per maand te betalen.

Moet mijn motor een geldige APK keuring hebben of kan ik dat later regelen?

Auto’s moeten in Nederland over een geldige apk beschikken, anders loop je het risico op een boete. Voor motoren is bewust gekozen om geen apk beschikbaar te maken. Dit heeft een aantal redenen. Zo wordt er met motoren over het algemeen veel minder gereden dan auto’s. Hierdoor heeft apk dus weinig zin. Bovendien ben je veel kwetsbaarder en afhankelijk van de veiligheid en betrouwbaarheid van je motor. Daardoor worden ze vaak erg goed onderhouden. Wel dien je je motor minimaal van een Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) te voorzien.

 

Als de motor is overgeschreven dan dien je zelf alleen de verzekering te regelen. Is de motor niet verzekerd dan ben je strafbaar en loop je het risico op een hoge boete. Na de tenaamstelling kun je direct een verzekering afsluiten, waardoor je de motor meteen kunt meenemen. Voor het betalen van de wegenbelasting ontvang je automatisch van de Belastingdienst bericht. Je kunt daarna zelf bepalen of je het bedrag per kwartaal of per maand via automatische incasso betaald.

Met welke rechtspersonen kun je te maken krijgen?

Het verschilt per situatie hoe de tenaamstelling van een motorfiets verloopt. De handelingen die moeten worden gedaan voor de overschrijving als je een motor koopt bij een dealer, verschillen bijvoorbeeld als je een motor particulier aanschaft. Ook kun je het voertuig op naam van een rechtspersoon zetten. Maar hoe gaat dit alles eigenlijk in z’n werk?

Hoe werkt het als ik een motor koop van een particulier?

Een motor van een particulier kopen heeft verschillende voordelen. Zo betaal je vaak een lagere prijs dan bij motorzaken en kun je er gelijk op rijden. Om er zeker van te zijn of de kilometerstand klopt kun je een kentekencheck uitvoeren. Daarbij is ook te zien hoeveel eigenaren de motor heeft gehad.

 

Nadat je met de verkoper een mooie deal hebt gemaakt, moet je de motor op naam zetten. Hierbij ga je samen met de verkoper naar een kentekenloket, zoals een supermarkt, om het voertuig over te schrijven. Neem voor de overschrijving deze zaken mee: een geldig legitimatiebewijs, de kentekencard en de tenaamstellingscode. Zonder deze documenten is de tenaamstelling niet mogelijk. Als alles in orde is ontvang je van de medewerker een vrijwaringsbewijs en een tenaamstellingsverslag (met het eerste deel van de tenaamstellingscode). Het vrijwaringsbewijs is bestemd voor de vorige eigenaar en dient als bewijs dat hij of zij niet meer verantwoordelijk is voor de verzekering van het voertuig en eventuele verkeersboetes. Meestal ontvang je de nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode de volgende werkdag in de brievenbus.

 

Zorg ervoor dat je de motor minimaal WA verzekerd hebt, aangezien je anders een strafbaar feit pleegt en kans maakt op een hoge boete. Bij het niet kunnen verzekeren van het voertuig kun je nog altijd de motorfiets schorsen. Hierbij hoef je de motor niet te verzekeren, al geldt wel als voorwaarde dat je hem niet gebruikt en op eigen terrein parkeert. Voor de wegenbelasting hoef je niets te regelen. De RDW krijgt namelijk automatisch bericht dat het voertuig op je naam staat. Enkele dagen na de tenaamstelling ontvang je een brief met de hoogte van de wegenbelasting en hoe je dit bedrag kunt betalen.

 

Hoe werkt de tenaamstelling als ik mijn motorfiets bij een motorzaak koop?

Wil je liever meer betrouwbaarheid? Dan kun je de motorfiets nog altijd bij een motorzaak kopen. In tegenstelling tot particuliere aankoop hoef je bij de aanschaf bij een dealer de overschrijving niet zelf uit te voeren. Dit regelt namelijk de motorzaak zelf. Zorg er wel voor dat je een geldig legitimatiebewijs meeneemt, zoals een rijbewijs of paspoort. Deze heeft de verkoper namelijk nodig voor de tenaamstelling van het voertuig. Als de motor op je naam is gezet ontvang je een tenaamstellingsverslag mee. Dit document bevat het eerste deel van de tenaamstellingscode. Op een later moment ontvang je van het RDW de kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode per post. Bewaar deze code goed, want deze heb je weet nodig wanneer je de motor wilt inruilen, verkopen of schorsen.

 

Heb je zelf een bedrijf en wil je je motor op naam zetten van deze rechtspersoon dan is dat ook mogelijk. De tenaamstelling verloopt hierbij anders. Zo moet je beschikken over de bevoegdheid Tenaamstelling Voertuigbedrijf (TV). Bovendien moet de motorfiets worden opgenomen in de bedrijfsvoorraad of voor de eerste keer worden tenaamgesteld. Het is mogelijk om iemand te machtigen als tekenbevoegde van het bedrijf. Op deze manier hoef je als eigenaar van het bedrijf niet aanwezig te zijn tijdens de overschrijving. Voor het overschrijven start je het computerprogramma TV en vult de gegevens in. Vervolgens doorloop je de volgende stappen. Tot slot ontvang je het tenaamstellingsverslag met het eerste deel van de tenaamstellingscode. De volgende werkdag ontvang je meestal al de nieuwe kentekencard en het tweede deel van tenaamstellingscode. Bewaar deze code goed!

Hoe werkt de tenaamstelling als ik een motor op internet koop?

De tenaamstelling van een motor die je op internet hebt gekocht kan op twee manieren gaan. Als je hem hebt gekocht van een particulier dan dien je zelf de overschrijving te regelen. Daarvoor ga je naar een kentekenloket of andere instantie die is aangesloten bij de Stichting Kentekenloket. De medewerker zal vragen om de drie benodigde documenten: een geldig legitimatiebewijs, de kentekencard en de tenaamstellingscode. Als de tenaamstelling gelukt is krijg je het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag mee. De kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode ontvang je meestal de volgende werkdag per post.

 

Als je een motor op internet hebt gezien bij een motorzaak en deze besluit te kopen, dan regelt het bedrijf zelf de tenaamstelling van het voertuig. Het enige wat je moet doen is op moment van overschrijven een geldig legitimatiebewijs afgeven aan de verkoper. Hij of zij regelt verder de gehele tenaamstelling. Naderhand ontvang je het tenaamstellingsverslag en de kentekencard met het tweede deel van de tenaamstellingscode.

Hoe gaat de tenaamstelling als ik een motor lease of aanschaf met financial lease?

Tot slot is het mogelijk om een motor te leasen of aan te schaffen met financial lease. Ook hierbij regelt iemand anders de tenaamstelling, bijvoorbeeld de financieringsmaatschappij. Zij zullen de ‘opdracht tot tenaamstelling’ uitvoeren. Als alle zaken op orde zijn ontvang je van het desbetreffende bedrijf het tenaamstellingsverslag. De 9-cijferige tenaamstellingscode houdt de lease –of financieringsmaatschappij zelf. Je ontvangt de nieuwe kentekencard van het RDW enkele dagen later in de brievenbus.

 

Het overschrijven van een kenteken van een motorfiets loopt dus niet altijd hetzelfde. Bij particuliere aanschaf dien jezelf de tenaamstelling te regelen. Dit kan bij een van de vele bedrijven die zijn aangesloten bij de Stichting Kentekenloket. Neem altijd een geldig legitimatiebewijs, de kentekencard en de tenaamstellingscode mee. Ingeval van lease of de aanschaf van een motor bij een dealer regelt het bedrijf in kwestie de tenaamstelling van het voertuig. Als je tot slot een motor op naam van een rechtspersoon wil zetten dien je te beschikken over de bevoegdheid Tenaamstelling Voertuigbedrijf.

Belangrijke informatie voor koper

Wanneer je een nieuwe of gebruikte motor hebt aangeschaft dient deze te worden overgeschreven. Doe altijd eerst een kentekencheck of het chassisnummer en het kenteken op het kentekenbewijs overeenkomen. Het is aan te raden om de tenaamstelling van de motor samen met de verkoper te regelen. Neem altijd deze drie zaken mee naar het kentekenloket: een geldig legitimatiebewijs, de kentekencard en de tenaamstellingscode. Als de overschrijving gelukt is ontvang je van de medewerker een vrijwaringsbewijs en een tenaamstellingsverslag mee. Het vrijwaringsbewijs is bestemd voor de verkoper, aangezien dit een bewijs betreft dat er van eigenaar is gewisseld en hij of zij dus niet meer verantwoordelijk is voor de verzekering en eventuele verkeersboetes. De nieuwe kentekencard stuurt de RDW samen met het tweede deel van de tenaamstellingscode enkele dagen later naar je toe. Als laatste dien je de motor tijdig te verzekeren. In ieder geval wanneer je ermee de weg op gaat. Anders loop je het risico op een hoge boete.

Belangrijke informatie voor verkoper

Als je je motor hebt verkocht is het aan te raden om samen met de koper de tenaamstelling te regelen. Na de overschrijving ontvang je namelijk een vrijwaringsbewijs. Dit betekent voor jou als verkoper dat je vanaf dat moment gevrijwaard bent van de verzekering en verkeersboetes. Laat de koper het voertuig dus pas meenemen als het kenteken is overgeschreven. Zorg dat je tijdens de betaling het bedrag goed natelt en eventueel op echtheid laat controleren. Als er per online bankieren wordt betaald, zorg dan dat de koper laat zien dat het bedrag is afgeschreven. Ingeval van dezelfde bank staat het bedrag meestal direct op je rekening. Zorg tot slot dat je na de tenaamstelling de verzekering opzegt. Dit doe je door een kopie van het vrijwaringsbewijs op te sturen naar de verzekeringsmaatschappij. Voor de beëindiging van de wegenbelasting hoef je niets te doen. De belastingdienst krijgt namelijk automatisch bericht als het voertuig niet meer op jou naam staat.

Tot slot

Is er van motoreigenaar gewisseld of heb je een nieuwe motor aangeschaft? Dan moet deze worden overgeschreven. Neem altijd een geldig legitimatiebewijs, de kentekencard en de tenaamstellingscode mee naar het kentekenloket. De medewerker regelt verder de tenaamstelling van het voertuig. Na de overschrijving ontvang je het tenaamstellingsverslag en het overschrijvingsbewijs (bestemd voor de verkoper). De kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode ontvang je enkele dagen later per post.

 

Voor het op naam zetten van een motor kun bij veel verschillende bedrijven en instanties terecht. Denk hierbij aan PostNL locaties en kentekenloketten bij gemeenten en supermarkten. Daarnaast kun je nog online een voertuig overschrijven, ideaal wanneer je weinig tijd hebt. Kies je toch voor een kentekenloket of andere locatie bekijk dan vooraf eerst goed de openingstijden. Mocht je de tenaamstellingscode kwijt zijn dan heb je de mogelijkheid om voor één euro een nieuwe aan te vragen. Je ontvangt de nieuwe code dan binnen vier werkdagen in de brievenbus. Ook is het mogelijk om met spoed een nieuwe kentekencard aan te vragen, echt zijn hier wel extra kosten aan verbonden.

 

Zorg dat je de motor direct na de tenaamstelling verzekerd. Eerder mag je er namelijk niet de weg mee op. Lukt het niet om de motor verzekerd te krijgen dan kun je hem nog altijd schorsen. Hierbij is een verzekering niet nodig, al geldt als voorwaarde dat je het voertuig niet gebruikt en op eigen terrein plaatst. Voor het betalen van de wegenbelasting krijg je automatisch bericht van de belastingdienst.