Uitgelegd: het grijs kenteken

In de meeste gevallen zijn het de bestelwagens en vrachtwagens in Nederland die een grijs kenteken hebben. Aan het rijden met een grijs kenteken zitten verschillende belastingvoordelen, zoals een lagere wegenbelasting en BPM. Auto’s met een grijs kenteken zijn makkelijk te herkennen. Zo begint het kenteken altijd met de letter B of V. Gezien de naam zou je wellicht denken dat het kenteken grijs is, echter betreft dit puur een administratieve benaming. Het kenteken is namelijk gewoon geel van kleur.

Voorwaarden grijskenteken

Om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken, dient een auto aan enkele voorwaarden te voldoen om gezien te worden als bedrijfsauto. Zo moet de laadruimte vlak zijn, moeten sommige delen van het raam geblindeerd zijn, dient er in sommige gevallen een tussenschot in de laadruimte te worden geplaatst en mogen er geen personen in de laadruimte worden vervoerd. Tevens is het verplicht dat je de auto minimaal vijf jaar zakelijk gebruikt. Wanneer je dit niet doet kun je een fikse BPM-naheffing krijgen.

Het grijs kenteken en wegenbelasting

Wanneer je een grijs kenteken hebt, betaal je over het algemeen minder wegenbelasting. Wel dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Voor het krijgen van een grijs kenteken moet je namelijk ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel, zodat men na kan gaan of je ondernemer bent. Wanneer je staat ingeschreven krijg je een zogenoemd btw-nummer waaraan gezien kan worden wie de eigenaar is van de bedrijfsauto. Verder geldt als voorwaarde dat je minimaal 10 procent van de jaarlijks verreden kilometers zaak gerelateerd aflegt. Alleen dan kom je in aanmerking voor het lagere belastingtarief.

BPM voordelen

Naast de voordelen van lagere kosten aan wegenbelasting, profiteer je met een grijs kenteken ook van BPM voordelen. Dit betreft de belasting die moet worden betaald als men voor het eerst eigenaar van een motorrijtuig  is geworden. Het grijze kenteken heeft als voordeel dat als je als ondernemer een bedrijfsauto aanschaft je niet langer verplicht bent om BPM af te dragen. Wel geldt hierbij als voorwaarde dat je de auto niet binnen vijf jaar verkoopt. Doe je dit toch, dan dien je alsnog het verschuldigde bedrag aan BPM te betalen.

Hier moet je op letten!

Verder moet je letten op een aantal zaken als het om een grijs kenteken gaat. Ben je van plan om een auto op grijs kenteken te kopen, dan is de prijs die wordt weergegeven vaak exclusief btw. Indien het de aanschaf  van een tweedehandsauto van een particulier betreft, wees er dan van bewust dat er geen btw kan worden afgetrokken. Er staat namelijk geen btw op de factuur. Tevens is het alleen mogelijk om een grijs kenteken te verkrijgen op een bestelauto die maximaal twee personen kan vervoeren. Wanneer je meer personen vervoert loop je het risico op een hoge boete.

Post Comment